Proč se v některých spínacích zásuvkách spíná pracovní nulový vodič?
Radek Tichý:
Jaké to má výhody proti spínání fáze?
Příklad takové zásuvky:
http://www.dufakotle.cz/store/goodsdetail.asp?strGoodsID=ELBODH7
Dají se takové zásuvky použít i v bytech s dvouvodičovým rozvodem?
Jiří Bartoš:
Výrobek vypadá hezky, ale přeci jenom první, co mě napadá, je, že vypínat jenom nulák je nebezpečné. To berte ale jenom jako můj podvědomý postoj, který by se sice dal celkem snadno odůvodnit, ale možná nevím něco důležitého, co ví někdo jiný. Nechť se tedy vyjádří někdo povolanější. Pro nějaké specifické účely by to třeba mohlo být dobré.
Jiří Bartoš:
Jo a ještě tam byla otázka, zda to lze použít i bytech s dvouvodičovým rozvodem.
Můj názor: Dá. Ale podle schématu soudím, že bude pořád sepnutá, čili v podstatě nefunkční (i když stále funkční v tom smyslu, že bude nejen "pod napětím", to je zdá se vždycky, tedy samozřejmě pokud je zastrčena v zásuvce pod napětím, ale stále bude umožňovat uzavření obvodu a tedy i průchod proudu, čili bych si vypůjčil lidový termín a použil ho trochu jinak, bude i stále "pod proudem").
Petr Doležal:
To ví jen elektrotechnic ký pánbůh a nebo výrobce, co ho k tomu vedlo, že se vypíná zrovna nulový vodič, že by konstrukční důvody ? I když po pravdě je to fuk.
Jinak váš názor je mylný. Přívod do do zásuvky ve zdi je sice dvouvodičový, ale výstup z ní je třívodičový (dvě zdířky, třetí je kolík). Přes ten adaptér se to jen "žvejkne", takže vypínat to bude.
Daniel Veceřa:
Vždyť je to přece úplně jedno, jestli rozpojíte jednu nebo druhou stranu obvodu. ;)
Hlavně nerozpojovat ochranný vodič!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana