Proč se v některých spínacích zásuvkách spíná pracovní nulový vodič?
Pavel Rotrekl.:
Tvrzení o vypínání nulového vodiče (nazývaného správně „střední“) je nesmyslné. Jak může někdo vědět, jak bude zapojena zásuvka, do níž budou hodiny připojeny ? I když určitě více než 90 procent zásuvek má střední vodič vpravo, není to pravidlo, a kdyby byl vypínán levý vodič, někdo by namítal, že někdo může mít fázi vpravo.
Nechápu Vaši otázku, pane Tichý, na dvouvodičovou soustavu. Snažím se přemýšlet, ale nenapadá mne jediný rozdíl ve funkci spínacích hodin oproti trojvodičové soustavě.
Obecně vzato, dvouvodičová soustava je nebezpečná díky přechodovým odporům na vodiči PEN, což znamená, že se na ochranném kolíku může objevit napětí proti zemi. S živými pracovními vodiči ve spotřebičích to nesouvisí.
Jiří Bartoš:
Citace: Petr Doležal 11.12.2006, 19:28
Jinak váš názor je mylný. Přívod do do zásuvky ve zdi je sice dvouvodičový, ale výstup z ní je třívodičový (dvě zdířky, třetí je kolík). Přes ten adaptér se to jen "žvejkne", takže vypínat to bude.
Jo jasně, jsem blbej, v zásuvce ve zdi je to sice propojeno (PE a N), ale od té "zasouvací zásuvky" směrem ke spotřebiči ne. Pokud to teda někdo nepropojil ve spotřebiči nebo v navazující prodlužovačce, což nepředpokládám . Já osobně jsem se se "zasouvacími zásuvkami" dosud nesetkal (nepočítám-li smrdítko, které se strčí do zásuvky).
Citace: Petr Doležal 11.12.2006, 19:28
To ví jen elektrotechnic ký pánbůh a nebo výrobce, co ho k tomu vedlo, že se vypíná zrovna nulový vodič, že by konstrukční důvody ? I když po pravdě je to fuk.
Ale mně to fuk tak úplně nepřijde. Vycházím tedy z obecného principu, čili bez ohledu na to, že třeba zapojení lampy do takové zásuvky asi nebude úplně typický příklad. mohu se klidně mýlit, ale pokud vypínám fázi, tak může nastat případ, že si někdo šáhne třeba na světle na fázi v domnění, že není "pod proudem". Jak by mohla být, že, když to nesvítí. Jasně, třeba elektrikář by to neudělal, přinejmenším by použil zkoušečku, ale všichni takto neuvažují. Třeba uvažují tak, že když to nesvítí, tak tam "nejde proud" (= není to pod napětím). Viděl bych v tom rozpor ve vztahu k základním pravidlům bezpečnosti. Tolik můj názor.
Citace: P. Rotrekl 11.12.2006, 19:39
Tvrzení o vypínání nulového vodiče (nazývaného správně „střední“) je nesmyslné. Jak může někdo vědět, jak bude zapojena zásuvka, do níž budou hodiny připojeny ? I když určitě více než 90 procent zásuvek má střední vodič vpravo, není to pravidlo, a kdyby byl vypínán levý vodič, někdo by namítal, že někdo může mít fázi vpravo.
No tady bych se připojil k těm, kteří tvrdí, že s elektřinou není radno si zas tak úplně zahrávat. Má to nějaký význam, že fáze bude vpravo, kde být nemá? Podle mě žádný. Čili pokud takový případ nastane, postup je jasný. Vymontovat, přepojit. Příliš snadné na to, co by mohlo byť jen v 0,001 % případů nastat, kdyby to tak zůstalo. Taky jsem tak musel nejméně jednou učinit.
Citace: P. Rotrekl 11.12.2006, 19:39
Obecně vzato, dvouvodičová soustava je nebezpečná díky přechodovým odporům na vodiči PEN, což znamená, že se na ochranném kolíku může objevit napětí proti zemi.
To zní chytře. Řekl bych, že je to trefné, a docela to chápu. Ale tak hezky bych to formulovat neuměl.
Daniel Veceřa:
Pane Bartoši, kde berete tu jistotu, že fáze vpravo být nemá? Na toto téma zde byly popsány haldy monitorů, ale žádný ze závěrů odborníků nezněl, že je potřeba cosi přepojovat, tím méně aby v zásuvce přepojoval laik.
váš závěr, že pokud lampa nesvítí, není pod proudem a může mě napadnout se v ní vrtat, není potřeba komentovat.
Ctěte svůj život i životy svých blízkých a nechte nebezpečných experimentů.
Milan Karvánek:
Tohle je pořád dokola, řešilo se to tu snad stokrát. U všech pohyblivých přívodů a udělátek co mají vidlici (u hodinek, u lampiček, u prodlužováků u čeho si vzpomenete a strká se to vidlicí do zásuvky) máme jenom vodič ochranný PE (ve vidlici má dutinku a spojí se s kolíkem v zásuvce) a pak už máme jenom 2 vodiče pracovní jeden je fáze L a druhý je pracovní nula N. Na kterémkoli pracovním vodiči může být za normálního stavu plné fázové napětí. To je realita a platilo to i před 50 lety, není to žádná novinka z EU. K pracovním vodičům je třeba se proto vždy podle toho chovat.
Jiří Bartoš:
Citace: Daniel Veceřa 11.12.2006, 20:53
Pane Bartoši, kde berete tu jistotu, že fáze vpravo být nemá?
Jakou jistotu? Existuje konvence, že fáze je vlevo. Stejně jako se po silnici jezdí vpravo. Ta konvence má především bezpečnostní smysl. Samozřejmě to neznamená, že budu šahat do pravé zdířky s odůvodněním, že tam fáze není. To je jasné.
Na toto téma zde byly popsány haldy monitorů, ale žádný ze závěrů odborníků nezněl, že je potřeba cosi přepojovat, tím méně aby v zásuvce přepojoval laik.
Popravdě řečeno, ty haldy monitorů jsem nečetl, bylo by to ostatně asi nad lidské možnosti. Ale víte, při těch prasárnách, co tady máme po našich předchůdcích, jsem rád, že alespoň něco je "normálně".
Dobře, že jsem to přepojil, to jsem si dovolil moc.
váš závěr, že pokud lampa nesvítí, není pod proudem a může mě napadnout se v ní vrtat, není potřeba komentovat.
To není můj závěr. Co je podle mé obecné zkušenosti závěr těch, kteří se nezabývají otázkou, jak to funguje. A těch je dost možná většina. Zastřelíme je za to?
Ctěte svůj život i životy svých blízkých a nechte nebezpečných experimentů.
Ctím život svých i životy svých blízkých. A proto jsem po "vyhoření" spojů typu zkroucený drát v krabici odstranil ty nejhorší zvěrsta, co se odstranit dala. Dělal jsem to tuším na podzim 2003. Od té doby do toho nezasahuju, ale jsem klidnější než dřív. Ale samozřejmě ideální to není.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana