Jakou značku jističů používáte před elektroměr s přívodem Al?
Zdeněk Friedrich:
Zjistil jsem, že není tak jednoduché vyměnit 10kA jednopólový jistič před elektroměrem ve starých bytových domech, pokud to chci udělat pod napětím, abych nemusel žádat na ČEZ (EON) o odpojení v PS (pokud bydlí ve vchodu např.10 a více nájemníků a nevím kdo by si hned aktivně nestěžoval, takže už si nožovky nedovolím vyndat sám, jako dříve). Z valné většiny jsou přívodní vodiče od HDV v hliníku a pod napětím je za Cu měnit nebudu a zjistil jsem, že nikdo z osvědčených výrobců, díval jsem se do dokumentace a konzultoval i telefonicky s technickým oddělením EATON, OEZ, HAGER, Schrack, ABB, Schneider a ani jeden neuvádí možnost přímého použití Al vodičů. Zatím jsem dohledal, že vyhovují pro Cu i Al přívod pouze jističe SEZ řady PR. Řešení pomocí pasty jako u Wago se mi nezdá moc košer. :-\
EDIT: Neřeším, že výměna IJV (zkratový proud cca 1,5kA) za jinou značku s 10kA s použitím retrofitu je zásah do rozvaděče jako výrobku, o tom je asi zbytečné polemizovat. ;)
Miroš Jan:
Za mne, Zdenku, žádnou značku jističů. :(
Pokud už se dostanu na takovou práci, tak vždy Al vodiče vyházím a dávám Cu vodiče.
Pravda, někdy je to vopruz, měnit Cu za Al bez vypnutí, a na to se přijde vždy až po rozplombování, jak to uvnitř vlastně vypadá, ale nechat Al vodiče jsem si nikdy nedovolil. Pokud mě paměť neklame, (někdy už ano), nikdy nebyl problém s nájemníky, když už muselo dojít na nožové pojistky. :)
Je to asi případ od případu, ale ber to tak, že se ti ten vodič Al, může ulomit, a co s tím že?
Navíc jak na potvoru to může být porucha, a zrovna v noci. (zle)
Lukáš Láryš:
U nás je praxe taková, že ve starších rozvaděčích hliníkové vodiče před i za jističem vždy měníme za měděné. Jinak nám to technik z čezu odmítne zaplombovat.
Petr Mužík:
https://www..../obchod/kt1-retrofit-pro-nahradu-starsich-jisticu-sez-1p-sez-p-20642.html
Retrofit KT1 a KT 3 - v poznámce:
•Pro použití s Al vodiči musí být retrofit osazen pouze jističem SEZ řady PR, PRe nebo BONEGA řady PEP-10J, PEP-6J, EV-6J. Poté vyhovuje ČSN 332000-5-52.
František Šohajda:
Citace
Zjistil jsem, že není tak jednoduché vyměnit 10kA jednopólový jistič před elektroměrem ve starých bytových domech, pokud to chci udělat pod napětím, abych nemusel žádat na ČEZ (EON) o odpojení v PS (pokud bydlí ve vchodu např.10 a více nájemníků a nevím kdo by si hned aktivně nestěžoval, takže už si nožovky nedovolím vyndat sám, jako dříve).
Já také AL vodiče vyměním za CU pod napětím, izolovaným šroubovákem. Většinou je na
svorkovnici , vedle HDV. Dám pak jakýkoliv jistič 10kA (schválený).
Vodič není dlouhý....A na svorkovnici zapojím až jako poslední.
Celoizolovaným šroubovákem to není problém. :)
Výměna jističe před elektroměrem by už mělo být samosmostí výměna vodičů za Cu.
Většina techniků to pak nezaplombuje! A další jízda se už musí zaplatit! Mimo to chtějí i revizi a ta by měla už být dle nových PP ! A tam se výměny vodiče za Cu nevyhneme,alespoň u EON.
Dnes nožovky jedině přes distribuci!Už si to hlídají!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana