Kdo nařizuje umístění grafické značky SELV na napájecích zdrojích?
Zdeněk Friedrich:
Máš pravdu, to by asi mělo být ekvivalentní, alespoň ještě když byla v platnosti ČSN 35 1330, tak to tak bylo.
Aleš Dobrovolný:
Použití bezpečnostního transformátoru (označeného značkou bezepečnostníh o trafa) je pro obvody SELV a PELV podmínkou nutnou, nikoliv však postačující. Proto se mi jeví označení na trafu SELV jako nesmyslné a zavádějící.
P.S.: v úvaze jsem zanedbal elektrochemick é zdroje, motorgenerátor y a pod.
Jan Bocek:
Citace: Aleš Dobrovolný 06.12.2017, 17:50
Použití bezpečnostního transformátoru (označeného značkou bezepečnostníh o trafa) je pro obvody SELV a PELV podmínkou nutnou, nikoliv však postačující. Proto se mi jeví označení na trafu SELV jako nesmyslné a zavádějící.
P.S.: v úvaze jsem zanedbal elektrochemick é zdroje, motorgenerátor y a pod.
Zvláště, když si někdo plete spotřebiče třídy III a obvody ochrany PELV/SELV
Radim Strycharski:
Citace: Aleš Dobrovolný 06.12.2017, 17:50
Proto se mi jeví označení na trafu SELV jako nesmyslné a zavádějící.
To je pravda, SELV není vlastnost zdroje, ale je to ochranné opatření. Na druhou stranu by ale mělo existovat jednotné označení splňující požadavky pro SELV nebo PELV a takové označení by mělo být zřetelně viditelné na zdroji, aby bylo rychle jasné, co je to za zdroj. Nepřijde mi přiměřené, že by RT měl být detektiv pátrající v dokumentaci na internetu po informaci se základním bezpečnostním sdělením. Na výrobcích jsou umístěny značky pro kdejaké kraviny a vhodnost pro SELV tam být nemusí, takže je něco špatně. Jako příklad může sloužit zdroj, který přikládám.
Jiří Schwarz:
Vidím to trochu jinak než Radim.
Ono by označení SELV svádělo k myšlence, že mám opravdu SELV bez ohledu na to, co mám z toho zdroje napájeno, jaký je tam rozvod.
"vhodnost pro SELV" by odborníkovi měla napovědět značka (viz jeden z předchozích příspěvků)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana