Petr Šelepa
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 03.12.2017, 15:33 » |
|
Nedávno jsem narazil na otázku "Je možné obloukovou ochranu (AFDD) použít i v DC obvodech?" Bohužel nikde jsem nenašel jasnou odpověď, a tak se obracím na vás.
Našel jsem i odpovídající normu ČSN 2000-5-53 ed.2 – čl.532.6, ale tu taktéž nemám k dispozici.
|
|
|
|
Zdeněk Friedrich

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 03.12.2017, 19:58 » |
|
Zatím na všech přednáškách (Eaton, OEZ, Hager, Schrack) se vždy mluvilo pouze o použití v AC sítích, ani výrobková norma ČSN EN 62 606 se o přístrojích pro použití v DC obvodech nezmiňuje. Nejsem si zcela jistý, jestli by to z principu detekce oblouku, kde se využívá proudového transformátoru a vf senzoru, bylo technicky možné viz obr. Možná by teoreticky bylo možno použít při konstrukci součtového proudového transformátoru s buzením, jako u RCD typu B, ale pravděpodobně se tím z důvodu jednoznačného využití v budovách pro bydlení, dřevostavbách atd. nikdo nezabývá.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 03.12.2017, 20:49 » |
|
Od boku: protože sw v krabičce předpokládá, že normální stav je sinusoidní, bude z neharmonického prostředí volaaky zmetený.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 03.12.2017, 22:31 » |
|
Nedávno jsem narazil na otázku "Je možné obloukovou ochranu (AFDD) použít i v DC obvodech?"
V principu zajisté, jenom nevím, že by takovou někdo již také vyráběl.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Petr Šelepa
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 05.12.2017, 12:56 » |
|
Dobrá, děkuji za odpovědi, a nevíte jestli se v té výše zmíněné normě (ČSN 2000-5-53 ed.2 – čl.532.6) nachází zmínka o DC obvodech?
|
|
|
|
|
|
|
Tomáš Medek
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 12.03.2023, 21:42 » |
|
|
|
|
|
Tomáš Medek
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.05.2023, 00:01 » |
|
|
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 09.05.2023, 14:13 » |
|
To jestli mám charakteristic ký průběh obloukového proudu nasuperponovan ý na 50Hz nebo na stejnosměrnu je jen drobnost.
On nebude ani tak superponován, jako spíše amplitudově modulován. To už může být větší problém.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|