Jaké jsou podmínky dozoru nad vypnutém vn kabelu?
Jan Bocek:
Základem stále bude Obsluha a práce na elektrických zařízeních dle ČSN EN 50110-1 ed. 3
a pokud tam EON vnutí další podmínky podle PNE, tak je to věcí smlouvy. Proto jsem zdůraznil , že pracoviště musí být jednoznačně určeno a vyznačeno. K tomu potřebují zanesení trasy a tras do mapy. Dovedeme hledačkou určit položení kabelu a vytrasovat a také označit. Je to pak otázka smlouvy mezi EONem a stavební firmou.
Pokud mám dělat dozor, musím znát za co jsem odpovědný a zvažovat nabídnutou cenu. je jen otázkou, zdá se jedna o dozor nebo jen o stavební dozor s určitou specifikací, pak to bude možná z pohledu elektro jen dohled. I když....pokud člověk u toho není, tak.....
Lukas55555:
Citace: Zdeněk Friedrich 14.11.2017, 21:12
Já myslím, že si to neprotiřečí a k objasnění od Honzy a Míry bych dodal, že v tomto počasí to musí být královsky zaplaceno. ;)
Nebol by som si tým taký istý tou královskou odmenou.
Jan Bocek:
Citace: Lukas55555 15.11.2017, 06:22
Nebol by som si tým taký istý tou královskou odmenou.
Pokud mi uvedená stavební firma "generuje" zajímavé zakázky, tak tu nabídku příjmu za standardní fakturované částky.
V opačném případě máme dosti jiné důležitější práce.....
Jiří Kubík:
Dozor i dohled jsou funkce poněkud riskantní.
Stalo se mi, že pracovník "zemní čety" si začal čistit lopatu a krumpáč o sousední,
dosti zchátralý kabel vn pod napětím, který se jim podařilo odkrýt.
A zírat na ně celou dobu, jak makají, není nic příjemného,
ale většinou to bývá nutné.
Záleží na druhu prací a kdo takovou práci provádí.
Někdy to byla celkem pohoda.
:)
František Šohajda:
E ON má tak dokonalé interní předpisy , že ČSN 50110-1,ed.3 je podle toho jen základ!!
Určitě kabel v majetku EON nebudete nikdy vypínat a zajišťovat jako cizí osoba! Na to zapomeňte.
Jako dozor můžete jen kontrolovat, aby ho dělníci neporušili popř. "nezlomili" při jeho posunutí,nadzvednutí a pod...
Nedávno se mě stalo, že takový kabel byl vypnutý, dělníci pod ním dělali kanalizaci a asi ho bagrem chytli...vše pak zasypali....ka bel pak za 1/2 roku "střelil" v tom místě, kde kopali....EON všeochno opravil na svoje náklady.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana