Jaké jsou podmínky dozoru nad vypnutém vn kabelu?
Soukupp:
Dostal jsem nabídku stavební firmy dělat dozor nad vypnutým vn při výkopových pracích.
Volal jsem na E.on a řekli mě, že když mají příkaz vypnout vysoké napětí kvůli provádění výkopových prací musí být při pracích dozor (elektrikář s platnou vyhláškou 50 na vn) po celou dobu výkopových prací.
Prý je to novinka.
Nevíte podle jaké normy to je a jestli jste se už někdo s tím nesetkal?
Co to obnáší?
To tam mám deset dní stát a koukat aby nezničili kabel vn?
Jan Bocek:
Odpovědi nalezneme v ČSN EN 50110-1 ed. 3 a v TNI 343100
Dozor je trvalá přítomnost osoby znalé v elektrotechnic e.
Pracoviště musí být jednoznačně určeno a vyznačeno.
Musí být stanovený pracovní postup, přesto, že se bude jednat o práci bez napětí.
Co to obnáší?
Pověřená osoba s konečnou odpovědnosti za bezpečnost při uvedené práci.
Ale také za stanovení pravidel a postupů při pracovní organizaci.
1. Zajistit, aby byl vn kabel opravdu vypnutý a zajištěný proti opětovnému zapnutí
2. Zajistit, aby při výkopových pracích nedošlo k poškození kabelu.
3. Odpovědnost za bezpečnost při práci v blízkosti el. zařízení bez napětí
Radim Strycharski:
To mi nepřipadá jako klasický dozor podle ČSN EN 50110-1 ed. 3. To vypadá spíš na dozor za účelem držení odpovědnosti za správné křížení a souběh s jinými vedeními a s nepoškozením a správným krytím kabelu EON na základě požadavku EON.
Miroslav Revús:
Pri prácach na a v blízkosti zariadení vn musí byť vystavený B príkaz. Ten sa vystavuje pre práce pod dozorom alebo pod dohľadom.
Vy budete ten dozor - ak sa niečo udeje, tak budete zodpovedný aj za holokaust :-)
Zdeněk Friedrich:
Citace: Radim Strycharski 14.11.2017, 21:00
To mi nepřipadá jako klasický dozor podle ČSN EN 50110-1 ed. 3. To vypadá spíš na dozor za účelem držení odpovědnosti za správné křížení a souběh s jinými vedeními a s nepoškozením a správným krytím kabelu EON na základě požadavku EON.
Já myslím, že si to neprotiřečí a k objasnění od Honzy a Míry bych dodal, že v tomto počasí to musí být královsky zaplaceno. ;)
Mimo téma. Nedávno jsem si od ČEZ nechal vytáhnout nožovky z PS paneláku a musel jsem podepisovat lejstro pomalu jak na "B".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana