Jak ověřit impedanční smyčku u objektu bez elektroměru?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
S tím mám opravdu problém, zvlášť ve starších instalacích, kdy vodič PEN prochází elektroměrem.

Zaručí mi technik elektroměrové služby, že při montáži ELM správně připojí vodič PEN? Je pak moje revize ještě platná? Není.

Ověřím spojitost vodiče PEN a izolaci a tím končím. Impedance totiž bude dost závislá na tom, jak se montážník dobře vyspal a dotáhl svorky na elektroměru. Za to ručit nehodlám.

Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  11.11.2017, 12:36

Zaručí mi technik elektroměrové služby, že při montáži ELM správně připojí vodič PEN?

Připojení zaručí, je to jeho stoprocentní nepřenositelná povinnost. Akorát to nezaručuje reviznímu technikovi, takovou povinnost zase nemá.

Je pak moje revize ještě platná?

Je platná. To by pak byla zneplatněna jakákoli výchozí revize po prvním zásahu údržby nebo opravy.

Citace: František Šohajda  11.11.2017, 11:44

Když elměrový rozvaděč nejde připojit k síťi (někdy to bývá) tak norma praví ,že je jedna možnost jak impedanci ověřit je výpočtem.

Výpočet a ověření materiálu a délky vodičů je sice možné použít, ale vždycky se musím odpíchnout od nějaké výchozí impedance na začátku. Pokud ta není, je i výpočet pro kočku.
Pokud je odběrné místo zcela bez napětí, může se kladně zrevidovat, ale je nezbytně nutné uvedení do provozu podmínit změřením impedance po připojení k napětí. Nejde o to, jestli někdo dotáhne nebo nedotáhne svorky. Jde o to, že musí být ověřeno automatické odpojení od zdroje a to není jisté v době, kdy je distribuční soustava bez napětí.

Tomáš Hradecký:

S tím mám opravdu problém, zvlášť ve starších instalacích, kdy vodič PEN prochází elektroměrem.

Zaručí mi technik elektroměrové služby, že při montáži ELM správně připojí vodič PEN? Je pak moje revize ještě platná? Není.

U nás pokud elektroměrem prochází PEN ,  tak elektroměr nenamontují ,  opět platí že montáž nového elektroměru ( klidně i na místo kde už někdy elektroměr byl ) znamená uvést elektroměrový rozvaděč do stavu aby vyhověl připojovacím podmínkám ,  a to PEN procházející elektroměrem podle mě není .

Jirka Š. Svejkovský:
Pak byste musel vypnout 3/4 paneláků nejenom v Chomutově.

Tomáš Hradecký:
samozřejmě že pokud to tak je tak nevyžadují úpravu ale když je místo elektroměru jen zaplombovaná krabice a  při demontáži elektroměru bylo připojení s průchozím PEN tak pro montáž je potřeba znovu prodrátovat aby nebyl průchozí .
PS: myslím že jsme si na spojce potykali  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana