Jan P
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« kdy: 09.11.2017, 22:08 » |
|
Jedná se mi o teoretickou záležitost - z trafostanice je rozvod 4 dráty (3 fáze + PEN - TNC?). V rozvaděči u chodníku jsou všechny vodiče prosmyčkovány do dalších rozvaděčů. Žlutozeleně označený vodič je připojen na svorku označenou symbolem uzemnění, společně s pásovinou, které je položena pod chodníkem a jde do dalších rozvaděčů pro další domy. Z tohoto rozvaděče mám připojen elektroměrový rozvaděč a dále přívod do domu 4x16.
Psaní o tom, co se stane, když se uvolní/přeruší PEN před domem nebo na trase k domovnímu rozvaděči je dost. Co se může stát si dokáži představit, ale pořád nedokáži pochopit, že tomuto stavu (přerušenému PEN) nezabraní uzemnění bodu rozdělení v domovním rozvaděči. Uzemnění je provedeno pásovinou do základů, . EON má PEN uzemněn zmíněnou pásovinou na hranici pozemku (6 metrů od základů), trafostanice (nová + nový rozvod) je přímou čarou cca. 50metrů.
Pokud tedy dojde k přerušení PEN na př. na vstupu do domu, může v této situaci vzniknout nebezpečný stav?
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 10.11.2017, 07:03 » |
|
ale pořád nedokáži pochopit, že tomuto stavu (přerušenému PEN) nezabraní uzemnění bodu rozdělení v domovním rozvaděči. Zabránit by to mělo. U jednoho RD jsem řešil podobnou situaci. RD topení elektřina ... Za 15 let provozu se"upálil" před domem na sloupu PEN (jak se pak ukázalo) , vše zapnuté v domě na 230V se zničilo... Měřením jsem došel k závěru, že jsem rozdělal krabici ,kde bylo napojeno přizemění. Zjistil jsem že je vše dovedeno, odpor vynikající ale asi to zapoměli svorkou spojit! Bylo to celých 15 let rozpojeno! Nebo po fasádě se na to "vykašlali". Kdyby to bylo spojeno, žádná škoda by nebyla. EON to vše zaplatil, jen chtěli faktury za opravy.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #3 kdy: 10.11.2017, 08:00 » |
|
Jak psal Juraj Rojko. Velmi bude záležet na kvalitě ( hodnotách) toho uzemnění. Provozně to jistě instalaci pomůže a zachrání to nejeden spotřebič a dost pravděpodobně i další škody na zdraví a majetku. Když se ale vrátíme k bezpečnosti, bude potřeba si uvědomit jakou hranici odporu impedanční smyčky považujeme za bezpečnou. Pak si představte jak budou reagovat ochrany, pokud přijdete o PEN, s běžnou hodnotou do 1 ohmů ( u vás nedaleko trafa možná i okolo 0,25 ohmů), když to bude zachraňovat zemnič s hodnotou například 8 ohmů. Stačí pár jednoduchých výpočtů a bude vám to jasnější.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #10 kdy: 11.11.2017, 13:14 » |
|
No nevím jak ostatní, ale u nás na to docela dbají. A dělají to obvykle v době, kdy jsou všichni v práci. Nikdy jste neměl na plotě upozornění, že bude jistý den ulice bez napětí?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|