Vznikne problém při přerušení PEN před domem?
Jan P:
Jedná se mi o teoretickou záležitost - z trafostanice je rozvod 4 dráty (3 fáze + PEN - TNC?). V rozvaděči u chodníku jsou všechny vodiče prosmyčkovány do dalších rozvaděčů. Žlutozeleně označený vodič je připojen na svorku označenou symbolem uzemnění, společně s pásovinou, které je položena pod chodníkem a jde do dalších rozvaděčů pro další domy. Z tohoto rozvaděče mám připojen elektroměrový rozvaděč a dále přívod do domu 4x16.
Psaní o tom, co se stane, když se uvolní/přeruší PEN před domem nebo na trase k domovnímu rozvaděči je dost. Co se může stát si dokáži představit, ale pořád nedokáži pochopit, že tomuto stavu (přerušenému PEN) nezabraní uzemnění bodu rozdělení v domovním rozvaděči. Uzemnění je provedeno pásovinou do základů, . EON má PEN uzemněn zmíněnou pásovinou na hranici pozemku (6 metrů od základů), trafostanice (nová + nový rozvod) je přímou čarou cca. 50metrů.
Pokud tedy dojde k přerušení PEN na př. na vstupu do domu, může v této situaci vzniknout nebezpečný stav?
Juraj Rojko:
Přizemnění bodu rozdělení ochranu poskytne, zda však bude dostatečná záleží na kvalitě tohoto přizemnění.
František Šohajda:
Citace
ale pořád nedokáži pochopit, že tomuto stavu (přerušenému PEN) nezabraní uzemnění bodu rozdělení v domovním rozvaděči.
Zabránit by to mělo.
U jednoho RD jsem řešil podobnou situaci. RD topení elektřina ...
Za 15 let provozu se"upálil" před domem na sloupu PEN (jak se pak ukázalo) , vše zapnuté v domě na 230V se zničilo...
Měřením jsem došel k závěru, že jsem rozdělal krabici ,kde bylo napojeno přizemění.
Zjistil jsem že je vše dovedeno, odpor vynikající ale asi to zapoměli svorkou spojit!
Bylo to celých 15 let rozpojeno! :o
Nebo po fasádě se na to "vykašlali".
Kdyby to bylo spojeno, žádná škoda by nebyla.
EON to vše zaplatil, jen chtěli faktury za opravy.
Jan Franěk:
Jak psal Juraj Rojko. Velmi bude záležet na kvalitě ( hodnotách) toho uzemnění.
Provozně to jistě instalaci pomůže a zachrání to nejeden spotřebič a dost pravděpodobně i další škody na zdraví a majetku.
Když se ale vrátíme k bezpečnosti, bude potřeba si uvědomit jakou hranici odporu impedanční smyčky považujeme za bezpečnou. Pak si představte jak budou reagovat ochrany, pokud přijdete o PEN, s běžnou hodnotou do 1 ohmů ( u vás nedaleko trafa možná i okolo 0,25 ohmů), když to bude zachraňovat zemnič s hodnotou například 8 ohmů. Stačí pár jednoduchých výpočtů ;) a bude vám to jasnější.
Jiří Kubík:
Nás jednou při nezapojené svorce na PEN z ulice po rekonstrukci
zachránil obecní vodovod.
Ovšem bylo to před nástupem plastového potrubí a nebylo to tak úplně.
Viz. p. Franěk.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana