Jaké je správné zapojení uhlíků motoru vrtacího kladiva?
Patrik Morawiec:
Po výměně statoru motoru mám problém, že při roztočení motoru vzniká oblouk mezi uhlíky a rotorem.
Jelikož jsem neměl poznačeno jak byl zapojený starý stator, tak jsem po chvíly bádání zapojil takto: Na statoru jsou dvě cívky, z první cívky jsem zapojil jeden drát na N a druhý na uhlík. Z druhé cívky jsem zapojil jeden drát na L a druhý na druhý uhlík. Mezi L a N je zapojený kondenzátor. Uhlíky jsou nové a komutátor vypálený není.
Zapojil jsem motor špatně? Jaké je správné zapojení? Jestli je zapojení správné, čím by to mohlo být?
(poklona) za pomoc
Jiří_Hrubý:
Jste si jistý, že je kotva v pořádku? Zdravý komutátor může mít i zkratovaná kotva. Kartáče dobře dosedají? Začátky a konce vinutí statoru jsou správně? Je to obyčejný univerzální motor, tam moc možností není ale bez měření nebo alespoň fotky toho co jste spáchal se těžko věští.
Jan Bocek:
Citace: Patrik Morawiec 27.10.2017, 19:17
Po výměně statoru motoru mám problém, že při roztočení motoru vzniká oblouk mezi uhlíky a rotorem.
(poklona) za pomoc
Jiskřit to bude vždycky. Záleží na tom, jak budete definovat ten oblouk....poku d je to "fláma" dlouhá 10-20 mm, je něco špatně..... Obvykle kotva. Když se "upeče" stator, tak vezme s sebou i kotvu. Ostatní to, co zde napsal kolega Jiří Hrubý.
Miroslav Revús:
Kotva sa dá jednoducho odkontrolovať aj multimetrom. Premeriate odpor medzi všetkými susednými lamelami okolo celého statoru. (1. lamela voči 2. lamele, 2 voči 3., 3. voči 4. a tak dookola). Mali by mať približne rovnaký odpor. Ak niekde nameriate veľký rozdiel, napr. dvojnásobok, tak je chybná kotva, často býva prerušené vinutie na mieste lisovania do lamely.
Nedá sa takto určiť medzi-závitový skrat, na to je multimeter krátky.
Václav Třetí:
Obávám se, že multimetr bude krátký i na. Jednotlivá vinutí lze úspěšně měrit miliohmmetrem se čtyřvodičovým zapojením.
Kontrola rotoru komutátorového motorku se nejspolehlivěj i udělá pomocí elektromagneti ckého zkoušeče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana