Ako bezpečne ovládať 3-f motor v mokrom prostredí pomocu nožného vypínača?

(1/2) > >>

Rudolf Andorko:
Momentálne situácia: Zariadenie(linka) obsahuje trojfázový motor  ktorý je spúštaný/vypínaný pomocou 4 pólového stýkača ktorého cievka je ovládaná nožným vypínačom(tlačítkom 230V) ale nastáva problém keďže samotná linka a nožný vypínač sa nachádza v mokrom prostredí( rozliata voda na podlahe).
Napadá ma riešenie a to samotný nožný vypínač napájať bezpečným napätím 12V a tým pádom, by bolo potrebné zaradiť pred 4pólový stýkač relé ktorého cievka by bola ovládaná 12V a na výstupe by zopla cievku stýkača 230V.
Alebo druhé riešenie súčasný 4 pólový stýkač nahradiť stýkačom ktorý má cievku ovládanú 24V a tým pádom by nožným vypínačom prechádzalo 24V.

Hynek Havliš:
Já bych navrhl (pokud je nožní spínač nezbytný) výměnu stykače za typ s cívkou 24V a použití nožního spínače IP68 (viz google, rs online apod.). Pokud to vyhoví vnejším vlivům, požadavkům na bezpečnost atd. Tolik čistě technicky.
Vzhledem k tomu, že se jedná o strojní zařízení, o hlídejte si to i papírově zejména EN 60 204-1.

Rudolf Andorko:
ďakujem za radu.priklonil som sa k  riešeniu stýkača s cievkou na 24V a nožného spínača IP68, predsa bezpečnosť je na prvom mieste. :)

Jan Bocek:
Ta citovaná linka je tak jednoduché zařízení, že je možné ovládání 230V ?
Také ovládání pomocí nožního spínače má svá pravidla v obvodovém schéma zapojení.
Jaké máte stanovené vnější vlivy pro toto zařízení ?

Obvykle řešení předchází analýza rizika a následně projektová dokumentace.
Jakým způsobem vystavíte dokumentaci o shodě?
Prostě, aby byla linka "certifikováná" po stránce BSZ - Bezpečnosti strojního zařízení.

...jak píšete, bezpečnost je na prvním místě. To obvykle zajímá inspektora při řešení maléru. Je, nebo není stroj bezpečný? Nemá náležitosti ? Pak není bezpečný. 

Rudolf Andorko:
Dané zariadenie (linka) slúži pre moje osobné použitie, snažím sa aby bola čo najbezpečnejši a, poprosím vás o názory, viem že sú tam chyby. Zatiaľ som dostal ohlas mimo tohto fóra  že môj návrh (teda už realizácia je fatálne chybná)Čo si myslíte o tom že môže nastať stav kedy sa relé zalepí a motor nebude možne odpojiť a tým pádom vznikne mimoriadne nebezpečná situácia. (čo sa týka prevedenia tak zeleno/žltý vodič prefarbovaný na modro plný funkciu neutrálneho vodiča som si vedomí že je to nevhodne preznačené)
Je vhodné doplniť? :
- poistku pre motor,tepelnú ochranu pre 3f motor ma odber 2,5A
-poistku pre tranformátor
-doplniť stýkač pred paketový vypínač ktorý by bezpečne odpojil  všetko od napájania a na jeho ovládaciu cievku pripojiť štart/stop spínač(hríb)
- radové svorky pre PE,N( teraz je tam wago)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana