Prečo vadas na pohybovom snímači nezistí napätie ale multimeter áno?
Vratislav Fugl1:
Citace: abr 11.09.2017, 21:32
Medzi výstupom.... a neutrálnym vodičom mi vadaska neukazuje žiadne napätie,...........Na vstupných vodičoch fáza - neutrál vadaska ukazuje 230 V.Záhradná lampa nesvieti
Tady asi spíše než začínající elektrikář to bude automechanik.. .... :)
František Šohajda:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 14.09.2017, 08:53
S pojistkou se setkávám i v nových senzorech. Některé jí mají důmyslně zapájenou do plošňáku. Asi aby nešla vyměnit a musel se koupit nový senzor.
Tyto pojistky bývají dnes téměř ve všech elektronických zařízeních napájených z 230V.
Kdo se tím nezabývá, tak moc nepozná kde ta pojistka je a jak vypadá. Někdy je k nerozeznání od běžných součástek (i s obalem)....
Takové věci všichni většinou vymění kus za kus i když by stačila pojistka do pl. spoje za 5 Kč.
Václav Třetí:
Já mám zkušenost, že v dost typech čidel pojistky nejsou a výrobce spoléhá na předjištění rozvodů.
Jinak souhlasím s kol. Šohajdou, že pojistky bývají zamaskovány, kolikrát mají vzhled jako odpor nebo elektrolytický kondenzátor, nebo je to pouze slaboučký drátek bez zapouzdření připájený místo pojistky a setkal jsem se i se zeslabenou vodivou cestou na desce plošných spojů. V tomto případě bylo zajímavé, že na desce bylo zároveň připravené místo na pojistku s pérkovými držáky, tak jsem si říkal, že je to buď modernizace a nebo se podle požadavků odběratele pojistka osadí a spoj proškrábne.
Pokud je zapojení upraveno tak, že pojistka jistí pouze elektronický obvod, nikoliv také žárovku, tak bývá použit jako pojistka uhlíkový odpor, jehož známou vlastností je, že při přetížení se snadno přeruší (nesmí se ovšem nahradit metaloxidovým, ten se obvykle při přetížení zase zkratuje).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana