Proč a kdy se v elektrotechnice znovu vyměnila měď za hliník?

(1/3) > >>

Tým Elektrika:
Proč a kdy se v elektrotechnic e znovu vyměnila měď za hliník?
    Víte, za jakých okolností se v našich obydlích objevily po válce znovu hliníkové vodiče místo měděných? Letos je tomu 60 let od slavného zdůvodňovacího prohlášení tehdejšího náměstka ministra. Mnozí si dovedeme představit hliníkové vodiče v domovní elektroinstala ci. Ale i v motorech? Víte, že se v roce 1950 uvažovalo o vývoji pohyblivých vodičů z hliníku? Tehdejší prognózy těžby světové mědi nebyly s plánovaným vývojem elektrizace nijak optimistické ...
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
    Proč a kdy se v elektrotechnic e znovu vyměnila měď za hliník?

Václav Třetí:
V historickém materiálu zmińované hliníkové pohyblivé vodiče se nakonec objevily i v praxi, jejich nízká životnost je velice brzy poslala do šrotu.

Viděl jsem originální hliníkové svařovací kabely průřez 50 mm2. Nedalo se s nimi svařovat, byly velice silné, tuhé a těžké, protože špatnou mechanickou odolnost hliníku podpořil výrobce silnou a tuhou gumovou izolací.

Také se objevily čtyřžilové gumové kabely větších průřezů. Ty se používaly také velmi krátce, do tehdejších motorových zásuvek (25 a 60A ,  vzor MEZ / ČKD, lidově zvané ovál či hruška) se musely připojovat pomocí speciálních mezisvorek, takže se vyrábělo speciální provedení vidlic, které měly delší vnější bakelitový kryt, aby se tam mezisvorky vůbec vešly.

Fuk Tomáš:
Citace: Václav Třetí  04.09.2017, 10:35

V historickém materiálu zmińované hliníkové pohyblivé vodiče se nakonec objevily i v praxi, jejich nízká životnost je velice brzy poslala do šrotu.

V Trabantu jsem měl původně hliněné lano od aku ke startéru.

Miroslav Minařík:
Citace: Václav Třetí  04.09.2017, 10:35

Viděl jsem originální hliníkové svařovací kabely průřez 50 mm2. Nedalo se s nimi svařovat, byly velice silné, tuhé a těžké, protože špatnou mechanickou odolnost hliníku podpořil výrobce silnou a tuhou gumovou izolací.

Také se objevily čtyřžilové gumové kabely větších průřezů. Ty se používaly také velmi krátce, do tehdejších motorových zásuvek (25 a 60A ,  vzor MEZ / ČKD, lidově zvané ovál či hruška) se musely připojovat pomocí speciálních mezisvorek, takže se vyrábělo speciální provedení vidlic, které měly delší vnější bakelitový kryt, aby se tam mezisvorky vůbec vešly.

Opravdu se o to pokusili? Já tomu nevěřil, že se tak stalo!

Miroslav Revús:
Citace: Redakce portálu Elektrika.cz  04.09.2017, 10:02

Mnozí si dovedeme představit hliníkové vodiče v domovní elektroinstala ci. Ale i v motorech?

Hliník sa opäť začína používať vo vinutiach. Už som sa s ním stretol v čínskych motoroch a v trafách do mikrovlnky. A ešte v jednom trafe vymontovanom zo zdroja 230/24V.

Cena je dôležitá ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana