Proč a kdy se v elektrotechnice znovu vyměnila měď za hliník?
Tomáš.Ondra:
Což o to ve vinutích, ale hliníkové prodlužováky, to je teprve objev... Nevím, ale Al licna mě přijde jako velice špatný nápad.
Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš 04.09.2017, 18:56
V Trabantu jsem měl původně hliněné lano od aku ke startéru.
Vidíte, na to jsem zapomněl. Tam byly problémy s nalisovanou olověnou svorkou na kontakt baterie. Jakmile došlo k uvolnění plastové izolace a začaly se dostávat páry z akku na spoj Al-Pb, velice rychle došlo ke korozi. Kabel samotný a nalisované Al oko pod šroubem startéru většinou problémy nedělalo.
Transformátork y malých výkonů s hliníkovým vinutím dělali docela běžně V NDR. Modelářům známý transformátore k FZ-1 k železnici PIKO má primární vinutí z hliníku, sekundár, kde je použita vrchní vrstva vinutí jako regulační a běží po ní kontakty ovladače rychlosti je měděný.
Před nedávnem jsem měl v ruce motor z levného vysavače, statorové vinutí bylo z hliníku, rotor navinut mědí. Problém byl samozřejmě v nakontaktování hliníku na mosazný domek uhlíku.
Ladislav Koštejn:
Já se na hliníku vyučil , když se zapojovala AYKY 4B x 4 do ACIDURKY (někdy výjímečně a spojení pomocí "čokolády" 6 mm2) tak to bylo o pazoury a o nervy! (zle)Zlatá Cu později , pouze si nedovedu představit slaněný vodič pohyblivého přívodu z Al , jedině jako se to dělá se skleněnými vlákny tzn: co nejtenčí licny!?!
František Šohajda:
Hliník na měď se v některých trasách nevyměnil dodnes!!
jsou to silové kabely....
Např. ve zdravotnictví dle normy se hliník nesmí používat už přes 40 let!!
Bývali firmy, co montovali zdravotnické objekty a dostali tehdy podpultovou měď.
Měď šla na stavbu RD a do nemocnic dali hliníky....Dod nes na to při revizích narážím.
Ale je to už málo, 95% je už rekonstruováno za Cu.
Jaroslav Hasala:
Citace: František Šohajda 09.09.2017, 17:04
Hliník na měď se v některých trasách nevyměnil dodnes!!
jsou to silové kabely....
Např. ve zdravotnictví dle normy se hliník nesmí používat už přes 40 let!!
Bývali firmy, co montovali zdravotnické objekty a dostali tehdy podpultovou měď.
Měď šla na stavbu RD a do nemocnic dali hliníky....Dod nes na to při revizích narážím.
Ale je to už málo, 95% je už rekonstruováno za Cu.
Ve zdravotnických provozech jsem se dokonce setkal i s tím, že asi 20 cm nad zásuvkami 230V byly odbočné krabice, původní Al a TN-C přívody byly napojeny na kabely CYKY 3C. Zásuvky 230V byly napojeny třívodičově (TN-C-S).
Tímto způsobem byly "šalamounsky" vyřešeny požadavky na TN-C-S a Cu vodiče v zásuvkách 230V.
V tomto případě šlo zřejmě o úpravu původních kancelářských prostor na prostory pro zdravotnictví, úprava proběhla někdy v osmdesátých letech minulého století, ale i tak mě to docela překvapilo a svým způsobem i pobavilo. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana