Proc je odpor vetsi pri vetsim proudu?

<< < (3/3)

Jirka Š. Svejkovský:
Jak velký je průřez jednoho vodiče třeba u kabelu 300mm2? Když se máme bavit o skin efektu.

Martin Novák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  03.10.2017, 16:12

Jak velký je průřez jednoho vodiče třeba u kabelu 300mm2? Když se máme bavit o skin efektu.

Vyrobci kabelu se snazi tento efekt minimalizovat ruznymi triky. Proto je treba kabel spletany z tensich "lanek" a ty zas z tensich lanek. Pak se skin efekt tyka v podstate kazdeho vodice zvlast a ne lanka jako celku. Tak mi to alespon kdysi vysvetloval jeden znamy z kabelovny.  Obdobne u vn a VVN pry skin efekt potlacuje konfigurace lan do trojuhelniku.

František Janeček:
Citace: Martin Novák  03.10.2017, 17:10

Vyrobci kabelu se snazi tento efekt minimalizovat ruznymi triky. Proto je treba kabel spletany z tensich "lanek" a ty zas z tensich lanek. Pak se skin efekt tyka v podstate kazdeho vodice zvlast a ne lanka jako celku. Tak mi to alespon kdysi vysvetloval jeden znamy z kabelovny.  Obdobne u vn a vvn pry skin efekt potlacuje konfigurace lan do trojuhelniku.

Mícháte jabka s hruškama.Lana do trojúhelníku na vvn se dávají kvůli koroně, na vn jsem to ještě ani neviděl.Na 50Hz se skinefekt mnoho neuplatňuje, ještě tak v krátkých sítích obloukových pecí při proudech několika desítek tisíc ampér.To slaňování má důvod ohebnost kabelů pro pohyblivé spoje. :)

Jiří Schwarz:
Správný VF kablík, který by měl účinně omezovat vliv skinefektu, má jednotlivé "drátky" izolované (lakované). Použitelné to je jen do nějaké frekvence, při vyšší se začínají projevovat jiné nevhodné vlastnosti takového speciálního vodiče.
Pokud pro vedení VF použijeme běžnou licnu, kde jsou jednotlivé drátky ve vodivém dotyku, naopak to pro vedení VF proudu může mít horší vlastnosti než vodič s plným jádrem.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana