Jak se při mezifázovém zkratu na vn sloupu dostane fáze do země?
Vít Rotrekl:
Narazil jsem dneska na článek na Idnesu,
praha.idnes.cz/elektricky-vyboj-kravy-sloup-cez-dqu-/praha-zpravy.aspx?c=A170822_141349_praha-zpravy_rsr
Nějak mě to asi nejde do hlavy. Když udělala poštolka zkrat mezi fázema, tak jak se dostalo nějaký napětí po sloupu dolů do země|? Nebo že by seděla na konzole a ta je uzemněná? A tudy nějaký zkratový proud projel do země?
Může mě nějaký vn-kář vysvětlit co se stalo?
Jiří_Hrubý:
Četl jsem to na více zdrojích, ale nikde fotka konzole.
Ale podle "déčka" tipuji rovinnou konzoli, nejspíš přizemněnou, poštolka dosednuvší na konzoli v blízkosti izolátoru, možná suspenze, a přes poštolku a uzemnění fáze dolů. A pokud nebyla uzemněná, tak teoreticky i přes armaturu a pak mohl rozdíl potenciálů zabíjet. Ovšem vidím, že sloup je poněkud ošudlaný, kravky mají ve zvyku se o ně drbat, pak by byl možný scénář drbající se tele, další okolo a pak ten svod přes poštolku.
Škoda telat.
Problém podobných článků je, že svědci mají svou verzi, tiskový mluvčí se to snaží vysvětlit srozumitelně a pisálek ještě srozumitelněji plus to přibarvit a pointa se ztratí hned na začátku.
Lukas55555:
Asi sa dostala k armatúre stĺpu a 1 faza. Možné je tiež uzemnená konzola a dotyk fazu a konzoly. I keď neviem či sa v čr zvyknú konzoly uzemňovať.
Jiří Kubík:
A aby záhad bylo ještě víc,
tak tato vedení se provozují v drtivé většině jako IT.
Jiří_Hrubý:
No a? Kapacitní proud v místě zemního spojení a dotykové a krokové napětí s ním spojené, to je prevít, ten zapálí pole, ten zabíjí krávy...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana