Lze připojit vířivku 5,4kW na jednofázovou zásuvku 16A?

(1/2) > >>

Jaromír Sychra:

Rád bych si pořídil venkovní vířivku, mám na domečku zřízenu venkovní zásuvku.
V revizní zpávě je napsáno 16A a paní z prodeje mi uvedla, že musí být
16C jistič a 5x2,5mm kabel.
Celkový příkon je 5,4 kW.
Je vůbec nějaká šance vířivku připojit?

Milan Hudec:
Řekl bych že jistá šance tu je.
Oslovte elektrikáře s patřičným vybavením či možná ještě lépe revizáka a on vás na základě místní prohlídky a měření navede dále.

Miroš Jan:
Citace: Jaromír Sychra  08.08.2017, 16:09

Rád bych si pořídil venkovní vířivku, mám na domečku zřízenu venkovní zásuvku.
V revizní zpávě je napsáno 16A a paní z prodeje mi uvedla, že musí být
16C jistič a 5x2,5mm kabel.
Celkový příkon je 5,4 kW.
Je vůbec nějaká šance vířivku připojit?

Ten příkon je při napětí 1 fázovém 230V AC, nebo při 3 fázovém 400V AC?
Ta venkovní zásuvka, má vřazen proudový chránič?

Jan Franěk:
Nemáme relevantní informace. Ta zásuvka zřízená na domě je 400V, nebo 230V? to jsem se z původního dotazu nedozvěděl.

Všeobecně - Vždy je potřeba dodržet pokyny v návodu výrobce. Pokud vaše instalace nesplňuje tyto požadavky, musíte si objednat buďto elektrikáře, který připraví co je třeba, nebo jinou vířivku, která se nechá připojit do vaší stávající instalace.

Jiří Schwarz:
5,4kW je při jednofázovém připojení při napětí 230V téměř 25A.
A mám takový dojem, že výše uvedený výpočet je fyzika 8. nebo 9. třída. základní školy.

Jistič C16A vydrží proud kolem 23 - 24A řádově v sekundách až desítkách sekund, pak možná minutu i více nepůjde zapnout...

Možná by to šlo na 1 fázi, ale musela by tam být "speciální zásuvka",  která přenese takový proud, aby se podle zásuvky dal použít silnější jistič.
Ale pokud tam máte nějaký 3f motor, zase je tu problém, že by se mu nechtělo běžet z jedné fáze...

Možná by kopie technických údajů (nebo foto štítku) mohlo něco napovědět jaké jsou reálné možnosti... (nebo alespoň typ, on se najde nějaký obětavý dobrák, co to zkusí dohledat)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana