Jak dodatecne zapojit HDO pro nizky tarif?

<< < (3/3)

Michal M.:
Citace: David Hruda  01.08.2017, 18:47

Průřez vodiče PEN v kabelu AYKY, tedy HDV, asi není 16mm2,  čímž je řečeno vše a můžete začít kopat, pokud to nepůjde protáhnout tou chráničkou.

Byl jsem to ve jmenu vedy jeste premerit (~z respektu radeji jen priblizne a ne suflerou  :-X, abych neskoncil v cerne kronice).

Vodic PEN v hlinikovem kabelu (~od stavajiciho elektromeru) ma prumer cca 3.5mm, coz by, pokud me moje vnitrni kalkulacka neklame, odpovidalo cca prurezu 10 mm2.

Tj. pokud to chapu, existuje narizeni, ze v nemerene casti vedeni nesmi mit vodic PEN ALU prurez nizsi nez 16 mm2? Toto plati plosne pro vsechny distributory a nelze udelit nejakou vyjimku?

Ale abych nevypadal jako nevdecnik - moc si vazim toho, ze jste mi vysvetlil / vysvetlili, jak se veci maji. Je skoda, ze se mi zasahujici elektrikar nepokusil vec podrobneji priblizit, prestoze jsem jevil zajem, ale zrejme ma sve duvody, ci spise spatne  zkusenosti s laiky jako ja.

Fuk Tomáš:
Citace: Michal M.  01.08.2017, 19:41

Tj. pokud to chapu, existuje narizeni, ze v nemerene casti vedeni nesmi mit vodic PEN ALU prurez nizsi nez 16 mm2? Toto plati plosne pro vsechny distributory a nelze udelit nejakou vyjimku?

Podle aktuálních ČSN platí ta podmínka pro každý PEN.

Jiří Schwarz:
Citace: Michal M.  01.08.2017, 19:41

...
...

Ono se to "nařízení" jmenuje technická norma. Konkrétně můžeme mluvit o ČSN 33 2000-5-54 (dejme tomu, že aktuálně platí ed.3).
Připojovací podmínky distributorů jsou postaveny na úroveň oborové nebo podnikové normy, která může mít rozdílné požadavky a pak je její platnost vyšší, ale neměla by být koncipována proti ČSN, neměla by snižovat stupeň bezpečnosti,...

A pak tu máme jisté pravidlo (vychází z principu retroaktivity práva),  kdy to, co se dá do provozu podle aktuálně platné normy, se podle ní za jistých podmínek může provozovat, i když se norma zruší, změní,...
A to je věc, kterou občas někdo moc nechápe, že to ještě včera bylo OK a když dnes chci něco změnit, "energetika" chce předrátovat celý rozvaděč, odmítá jistič řady J1K,... protože to neodpovídá platným PP

Michal M.:

Odnasim si z toho nejen dobry pocit z toho, ze vim neco, co jsem rano nevedel.

Mam trochu obavy, jak v realu probiha "stopovani" a vymena kabelu, ktery vede v zemi pod obecni cestou, ale jiste nejsem prvni clovek, ktery takovy problem resi.

Kdyz uz to bude odkryte a vykopane - chapu spravne, ze lepe je nove ukladany kabel "predimenzovat" v prurezech, aby lepe vyhovel pripadnym budoucim (prisnejsim) normam? (~dimenzi kabelu zrejme bude muset urcit projektant, ale kdyz se bude ptat, at vim, co poptavat). Cena kabelu je dle vseho jen zlomkem ceny vykopovych praci.

Jiří Schwarz:
Citace: Michal M.  01.08.2017, 22:58

... Cena kabelu je dle vseho jen zlomkem ceny vykopovych praci.

Někdo "umí" udělat protlak za výrazně zajímavějších podmínek než překopání zaasfaltované vozovky, nacpe tam chráničku a pak se dá třeba i něco měnit, doplnit,...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana