Máte zkušenosti s měřícím přístrojem UT513A?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Schwarz 01.08.2017, 09:20
během měření "nesahat" na měřený objekt...
Kabel má obvykle dva konce. Je dobré si ověřit, že na tom druhém není kolega, kterého by čekalo nepříjemné překvapení.
Loni jsem měřil izolaci transformátorů na 6 kV straně. Připravil jsem si měřák 2,5kV a šel si pro něco do zamčené rozvodny. Rozvodna otevřená a v ní chlapi čistili kabelový prostor (vlhkým hadrem leštili koncovky).
Sám jsem inkasoval 2,5kV, když jsem si neuvědomil, že měřák pořád měří a opřel jsem se o trafo. Nebezpečné to příliš není, proud je omezen na 1 až 2 mA. Je to ale docela pecka, takže hrozí pád ze štaflí nebo odřené ruce, jak se je snažíte dostat rychle ven.
Jan Bocek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 01.08.2017, 09:30
Loni jsem měřil izolaci transformátorů na 6 kV straně. Připravil jsem si měřák 2,5kV a šel si pro něco do zamčené rozvodny. Rozvodna otevřená a v ní chlapi čistili kabelový prostor (vlhkým hadrem leštili koncovky).
Sám jsem inkasoval 2,5kV, když jsem si neuvědomil, že měřák pořád měří a opřel jsem se o trafo. Nebezpečné to příliš není, proud je omezen na 1 až 2 mA. Je to ale docela pecka, takže hrozí pád ze štaflí nebo odřené ruce, jak se je snažíte dostat rychle ven.
1) Příkaz B a vedoucí práce?
2) Megmet 2,5 kV by neměl mít aretaci a stále vysílat napětí.....(?)
3) Ruční Megmety se nekalibrují. Je to dobrovolné.... .stačí vyzkoušet před měřením (?)
Miroš Jan:
Citace: Jan Bocek 01.08.2017, 10:27
3) Ruční Megmety se nekalibrují. Je to dobrovolné.... .stačí vyzkoušet před měřením (?)
Jmenovče, naprostý souhlas.
Pokud mě revizní přístroj, naměří pochybné hodnoty izolačního odporu, mažu do auta, pro kličkový megmet 2500V, a měřím izolační odpory kličkovým megmetem. :)
Používám IMI-413.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 01.08.2017, 09:22
Já osobně bych si nezkalibrovaný měřák při revizi použít netroufnul. To zavání pořádným průšvihem.
Jiří, toho bych se vůbec nebál. ;)
Jirka Š. Svejkovský:
Příkaz B samozřejmě byl, celý areál vypnut a zajištěn. Nikoho samozřejmě nenapadlo, že si tam nějaký jouda přinese vn zdroj s sebou.
To by šel smykem. Držet minutu čudlík, abych změřil poměr DAR, by mě bavilo tak jednou, dvakrát.
Revizní měřáky jsou podle zákona č. 505/1990 Sb. měřidla nestanovená. Můžeme si tak určit lhůty kalibrace sami. U měřidel, která kalibrovat nechceme (klešťák, multimetr) stačí určit lhůtu delší, než je předpokládaná životnost a máme pokoj (to neznamená, že by se neměla udělat prvotní kalibrace, ale kdo to dělá, že?).
U měřáku, kterým ověřuju přímo bezpečnost instalace, což Megger určitě je, povinnost kalibrovat v rozumných intervalech zůstává a deset z deseti soudců to i doporučují. Že by z toho byly vyjmuty "ruční" přístroje jsem se nikde nedočetl.
Jan Bocek:
Citace: Martin Bauer 31.07.2017, 12:31
Uvažuji o zakoupení měřícího přístroje UT513A 5kV pro měření izolací.
Má někdo z kolegů nějakou zkušenost s tímto měřícím přístrojem a je ochoten se podělit?
Tak mi to nedalo.
Prošel jsem technické parametry skoro všech dostupných Testerů isolace na trhu.
Parametry jsem seřadil do tabulky, kde jsem uvedl výrobce a typ, napěťový rozsah
( 1/2,5/5 kV), měřící rozsah odporů, měřící rozsah napětí, funkce PI/DAR/DD, napájení, váha a cena.
Pokud bych vystačil s měřením do 10G a testovacím napětím 1000 V, tak UT 511 má bezkonkurenční cenu. Odměnou je i voltmetr do 1000 V DC/AC což jiné mají jen do 600V.
Ve srovnání 513A s podobnými měřáky, tak mají sice akumulátory a nabíječky, ale cena je 5-10 x vyšší.
UT513A není hračka, ale je to měřák, který má všechny funkce pro kvalitní měření a testování isolačního odporu. Testery s tak vysokým napětím mají obvykle jednu měřící šnůru s kroko svorkou a druhou s měřícím hrotem. Mám několik měřáku UNI-T a šnůry jsou dobře ohebné, netvrdnou. Šnůry splňuji přísné bezpečnostní požadavky na tato měření. Musí být nezaměnné.
Tabulku zde nemohu zveřejnit, byla by to reklama. Ale takový průzkum trhem si může každý udělat za domácí cvičení. Myslím, že se ozve další, kdo řadu UT 5XX používá, také mne to zajímá. Modré podsvícení na displeji se mi líbí....za mne bych do toho šel.
PS projděte si také prezentace na you tube
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana