Máte zkušenosti s měřícím přístrojem UT513A?
Martin Bauer:
Uvažuji o zakoupení měřícího přístroje UT513A KkV pro měření izolací.
Má někdo z kolegů nějakou zkušenost s tímto měřícím přístrojem a je ochoten se podělit?
Kastner Lubomír:
Mě to šéf koupil a nestačím se divit. Během pár týdnů 2x v poruše, zcela atypické měřící šnůry - nejdou tam dát např. ani hroty nebo jiné měřící šňůry. takže jinak řečeno velmi nekvalitní atypický nekompatibilní měřák. A SW k tomu?? No to je další katastrofa. A na to že je to megmet, tak je to příšerně velké a těžké.
Jan Bocek:
Jsem rád, že to zde kolega Luboš Kastner napsal.
Několikrát jsem již chtěl tento přístroj koupit, protože jeho cena je zajímavá.
Jenže pak jsem si položil základní otázky před koupí jakéhokoliv měřícího přístroje.
1. Co s tím chceš měřit?
2. kdy se ti náklady vrátí?
Ve firmě máme spoustu měřáků, které umí měřit isolační odpory.
na příklad Megmety 500D,1000D,2500D ale také TERA Ohm 5 kV.
ten poslední jsem koupil při první revizi rozvodny 22 kV.
jenže časem jsem zjistil, že mi k této prací plně stačí klikový megmet 2500V.
Má to svoje výhody, nepotřebuje baterky a nemusí se kalibrovat. Obvykle to po očištění isolátorů ukáže 1000-1200 Megaohmů a to stačí.
Při výchozí revizi potřebují samozřejmě zvýšené napětí a na to objednám měřící vůz. Náklady vložím do CN před revizi. Je to výhodnější, než své zařízení, které by se dlouho nezaplatilo.
Za stejnou cenu koupíte PU 182, anebo některé multimetry, které mají také měření odporu isolace s napětím 500/1000V. běžně vystačím s Eurotestem.
Musím se přiznat, že některé měřáky jsem nakoupil jen proto, že se mi líbily. Pak leží v regále a nikdo je dále nepoužívá. Položme si otázku, jak často měříme isolační odpor?
Samozřejmě záleží na zaměření činnosti. Pokud budu mít navijarnu a převažuje oprava motorů, tak bez napěťových zkoušek se neobejdu. Pokud budu zkoumat dielektrika, tak na takovou práci je Tera Ohm 5 kV dobrý. Raději bych se zaměřil na měření malých odporů, tam je využití větší.
Ale pokud nemáme žádný přístroj na měření isolačního stavu, pak to chce sběr informací a jejich třídění před zakoupením. v přístroji, kde je 6 velkých monočlánku, tak jeho váha je velká. potom je i otázkou jak moc to ty baterky žere. takové měřáky mne rozčiluji, když musím na každou druhou revizi měnit baterky, anebo mít s sebou v záloze. To je také jeden z parametrů, které se moc nezveřejňuji. takové měřáky mají mít nabíjecí aku podobně jako mobily.
Jiří Schwarz:
Měl jsem možnost si "osahat" UT513 (starší neÁčkovou verzi)
Nebylo to špatné, ale tu investici jsem si sám sobě nezdůvodnil.
Obecně co jsem se setkal s přístroji Uni-T, tak by se dalo říci, že mají nakročeno od Hobby k Profi, ale ne vždy je ten krok dostatečný pro profi nasazení.
Měřicí šňůry, hroty,... - pokud je tam měřicí napětí 2,5 nebo 5kV, tak jde hodně o bezpečnost, tam je třeba mít dobře izolované svorky, připojit a během měření "nesahat" na měřený objekt... Pokud by pro měření menším napětím byly v příslušenství "běžné šňůry s hroty", už by to svádělo k jejich použití i na velké napětí.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek 01.08.2017, 09:11
Má to svoje výhody, nepotřebuje baterky a nemusí se kalibrovat.
Já osobně bych si nezkalibrovaný měřák při revizi použít netroufnul. To zavání pořádným průšvihem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana