S jakou přesností lze změřit zemní odpor obyčejným ohmmetrem?
Martin Veverka:
Vypnuj jsem hlavní 3F jistič rodinného domu, chránič nechal zapnutý. Pak jsem ohmmetrem změřil odpor v rozvaděči mezi sběrnicemi N a PE. Naměřil jsem 24 ohmů. Usoudil jsem z toho, že máme TT. Měřící obvod se uzavřel z ohmmetru vodičem N k obecnímu transformátoru, tam do země, zemí zpět a mým zemničem na PE a do ohmmetru. Změřil jsem tedy součet odporů mého uzemnění, uzemnění u transformátoru (a vodiče N, což považuji za zanedbatelné)
Když jsem rozpojil uzemňovací svorku, tak byl odpor 70 ohmů a ne nekonečno, připisuji to uzavření obvodu přes pospojovaní s vanami, topením a železným vodovodním potrubím.
Uzemňovací svorku jsem připojil zpět a změřil odpor mezi N a PE zásuvky na zahradě. Tentokrát jsem naměřil 100 ohmů, zahradní rozvaděč má vlastní zemnič a zřejmě horší.
Lze považovat takto naměřené hodnoty odporu za hodnoty odpovídající skutečnosti?
Milan Hudec:
Z hlediska posuzování vlastností sítě ne.
Fuk Tomáš:
Citace: Martin Veverka 30.07.2017, 14:04
Lze považovat takto naměřené hodnoty odporu za hodnoty odpovídající skutečnosti?
V prvé řadě jste měřil malým stejnosměrným napětím, a mohou zde tedy hrát velkou roli elektrochemick á napětí. Skutečnost může být velmi odlišná od toho, co jste naměřil.
Jan Bocek:
Zadejte do vyhledávače měření zemního odporu,
využijte na příklad tento odkaz
http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2006-04-23.5273747958
A dostanete odpověď, že obyčejným ohmetrem nelze měřit zemní odpor
a nelze měřit ani stejnosměrným proudem. Pak o nějaké přesnosti nelze mluvit vůbec.
Naměřil jste jen nějaké hauznumera.
Je dobré nakreslit také schéma zapojení aby bylo jasné, co chcete měřit.
Martin Veverka:
Schéma jsem nekreslil, ale představuji si ho v hlavě.
Bylo mně jasné hned, že toto měření není podle normy, a že naměřené hodnoty nebudou zcela přesné, ale nevím, jak moc velká ta chyba bude a kterým směrem. Naměřil jsem spíš větší odpor než je skutečný nebo spíš menší? Může být chyba 10% nebo 50% nebo dokonce až 100%?
Při přepínání rozsahů na ohmmetru jsem naměřil stejný odpor, z toho usuzuji, že elektrochemick á napětí nemají velký vliv a pokud mít vliv budou, tak půjdou proti měřícímu napětí, takže poteče menší proud a tak ohmmetr ukáže větší odpor.
Dále kromě odporu vlastního uzemnění je zde v sérii odpor uzemnění zdroje takže také naměřím větší odpor.
Vychází mně z toho, že skutečný odpor bude menší než ten mnou naměřený, ale jak moc? Nebo jsou mé úvahy špatné?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana