Jste pro nebo proti vyřazení spotřebičů a prodlužovacích přívodů z VETZ?

(1/4) > >>

Miroslav Minařík:

Jste pro nebo proti vyřazení spotřebičů a prodlužovacích přívodů z VETZ?
Myslíte si, že takový legislativní úkon by měl nějaký pozitivní dopad na snížení administrativy nebo spotřebitelsko u bezpečnost provozu? Z hlediska fyzikálních vlastností by šlo asi o precedens kdy se vyřazuje něco, co má stejné vlastnosti jako zařízení, které se za spotřebič neoznačuje?
https://zdroje.elektrika.cz/book/navrh-narizeni-vlady-kterym-se-urcuji-vyhrazena-el/

Jirka Š. Svejkovský:
Spotřebiče a prodlužováky nikdy mezi vyhrazená technická zařízení nepatřily. Jsou to spotřebiče.

Miroslav Minařík:

Cituji Radka Roušara z dneška ...

Citace

Zrušení kategorie E4 revizních techniků a „vyřazení“ spotřebičů a prodlužovacích přívodů z VETZ
Proti tomuto bodu vznáším námitky od samého počátku a kladu otázku, komu tato změna pomůže. Byť na základě mých dotazů byla vedena dlouhá debata a obdržel jsem i písemnou odpověď od SUIP, stále jsem neobdržel základní odpověď, jak se liší po stránce fyzikálních vlastností spotřebiče nízkého napětí od jiných elektrických zařízení nízkého napětí, které jsou zahrnuty ve VETZ. Chápu, že odpověď dostat nemohu, protože po fyzikální stránce rozdíl není, potom je ale otázka, jak se vyloučení „spotřebičů a prodlužek“ z VETZ dá obhájit z hlediska §2, odst. 2 připravovaného zákona, kde je jasně řečeno, že VTZ budou posuzovány a rozdělovány z hlediska fyzikálních a technických vlastností?  Druhá otázka zní, komu tato změna pomůže. Obdržel jsem odpověď že podnikatelům. Asi bych měl jako zástupce HK ČR jásat, ale nejásám. HK ČR totiž zastává názor odbourávání byrokracie a zbytečných požadavků na podnikatele a že jich je v oblasti BOZP a PO velmi mnoho, nicméně tato změna nepřinese pro podnikatele žádnou úlevu, pouze vznikne chaos v tom, které revize musí ještě dělat revizní technik, které už může dělat osoba znalá. Trendem dnešní doby není totiž to, aby tyto činnosti vykonávali vlastní zaměstnanci, trendem dnešní doby je outsourcing všeho, co bezpodmínečně nesouvisí přímo s jejich provozem, dovolím si tvrdit, že tedy i outsourcing údržby VTZ u minimálně 75% firem. A těm zbylým ani v dnešní době nic nebránilo v tom, aby si nechali svého zaměstnance provádějícího revize spotřebičů přezkoušet v rozsahu RT E4A a mohli si to provádět svými vlastními zaměstnanci. Já osobně jsem byl přítomen u zavádění řádu údržby a revizí u cca 20 výrobních firem, kde se rozhodli zajišťovat ještě stále údržbu vlastními silami a pomáhal jsem tak jejich zaměstnanci získat příslušné osvědčení RT E4A.

Rozmahel Vladimír:
Ti, co o tomto chtějí rozhodovat, by se měli jít podívat do praxe jak to tam vypadá. I velké stavby dnes mastí různobarevné skupiny najatých "živnostníků".
Co se dobře vysoutěží, to se s velkým ziskem přeprodá takovým montérům. A vidět je mnohdy skutečně nevídané...

Jirka Š. Svejkovský:
Vrtačka je stejně výrobek, jako třeba zásuvka. Zásadní rozdíl je v tom, že zatímco zásuvka je pevnou součástí instalace a tvoří tak VTZE, vrtačka nikoliv.

Navíc na to pamatuje i zákon 174/1968:

Citace

§ 3

...

(2) Působnost organizací státního odborného dozoru se nevztahuje

...

c)  na  technická  zařízení,  před  jejich  uvedením  na  trh,  jsou-li
   stanovená   k  posuzování  shody podle  zvláštního  zákona,^1b)  pokud
   nařízení vlády, vydané k jeho provedení, nestanoví jinak.

Citace

1b)  § 12 zákona č. 22/1997 Sb.,  o technických požadavcích na výrobky a
   o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb.

Nejsou-li výrobky pod kontrolou TIČR, nejsou ani VTZE. Nikdy ani nebyly. Pohlížet na spotřebiče jako na instalaci, je nesmysl.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana