Jak byste klasifikovali antény a rozhlas umístěný na jímači hromosvodu?
Jan Franěk:
Z fotek toho nelze mnoho posoudit (úvodní dotaz). Snad jen ztoho detailu připojení je jasné, že po úderu blesku se ZŽ drátek odpaří a vznikne "jiskřiště". Pak zde může být v jednom okamžiku i velmi rizikové místo.
Antény na jímačích jsou bohužel smutnou realitou, ale i dle již neplatné normy to je úplně špatně. Osobně jsem se ale potkal i s tvrzením, že další věta v této normě mluví o tom, že je to možné, pokud to jímač mechanicky zvládne. Marně vysvětluji že anténa na jímači, nebo kabel po svodu, mění vlastnosti hromosvodu, tudíž je to nepřípustné. (norm)
Zdeněk Friedrich:
Citace: Jiří Schwarz 27.06.2017, 10:44
Když se vrátíme do minulosti, platila norma pro antény, která zakazovala montáž antén na hromosvody.
Jmenovala se ČSN 34 2820 a výcuc, mám od počátku osmdesátek (to je běs jak to letí) připojený u 34 1390. Kupodivu je celá k mání na ČSN online. ;)
Jan Franěk:
Citace: Zdeněk Friedrich 27.06.2017, 21:02
Jmenovala se ČSN 34 2820 a výcuc, mám přes od počátku osmdesátek (to je běs jak to letí) připojený u 34 1390. Kupodivu je celá k mání na ČSN online. ;)
Díky. Stáhnu si ji a článek vepíši do závadovníku. (jednicka)
Zdeněk Mazač:
Tu horní tipuju na anténu v lodním provedení, v patě bývá balun a jako protiváha slouží masiv lodě. Jsou se zvýšenou odolností proti povětrnostním vlivům.
Ta magnetka je zřejmě pro příjem místního rozhlasu, nebylo jí kam dát.....
Vyřazovací charakteristik y jsou asi všelijaké, ale vzhledem k tomu, že ta rozhlasová /pokud na rozhlas je/ přijímá z jednoho směru, tak určitě byl montérem nalezen ten nejsprávnější směr :)
A u té pro FM pásmo je to asi jedno pokud tam je dostatečný signál a není potřeba přijímat kvalitně v celém pásmu.
Miroslav Hlaváč:
Citace: Miroslav Minařík 27.06.2017, 20:28
Těžko by se prokazoval úmysl.
Z nedbalosti, v tomto případě z neznalosti.
Přitom by stačilo trubku připojit k hromosvodné soustavě správným vodičem
a správnými svorkami...sam ozřejmě až po výpočtu rizik a projektu!!
A to lano se už taky nemá používat....
I kdyby se udělala rekontrukce hromosvodu vyjde to levněji než škody na životech,majetku....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana