Je nutný prúdový chránič na bazénové 12V LED svetlá?
Milan Hudec:
Chránič na primáru trafa (představte si ho coby dvojitou izolaci) bude v podstatě další ochranou při průrazu jeho vinutí.
S ohledem na mnohdy mrzkou kvalitu traf jde o logický požadavek.
Jan Franěk:
Že by samotný přívod k napájení zdroje osvětlení, případně selhání jiné ochrany (izolace)? ;)
Ten zdroj bývá v drtivé většině umístěn hned u bazénové technologie. Osobně bych se vůbec nerozmýšlel a sám dal na všechny technologie proudové chrániče, bez ohledu na to, co "mám dovoleno" od výrobce. Zde je navíc přímej požadavek na instalaci zdroje za PCH. Netřeba o tom dlouho diskutovat. Stačí jen splnit podmínky výrobce. Nějak mi k sobě nesedí výroky osoba odborně způsobilá a prohlášení o zbytečnosti PCH v případě požadavku výrobce, navíc u bazénu. :-\
Pavel Horský:
Tyto diskuse mě vždy přivádějí do transu.
Borec si pořídí bazén za desetitisíce a pak přemýšlí, zda investovat 1000,-Kč do chrániče a je schopný o tom několik dní debatovat. (zle)
Maroš Klein:
Pravdepodobne uvažujete nad tým, kam na plast trafa pripojiť vodič PE. Výrobca tam na to svorku nedal, takže je si dosť istý kvalitou svojej dvojitej izolácie. Pripojiť vodič PE na najbližšie uzemnenie v blízkosti je určite fajn, potom už ostáva tam len dostať prípadný poruchový prúd z trafa.
Ochrana samotného prívodu chráničom, ktorý je mimochodom tiež v dvojitej izolácii a vôbec sa jeho ukončenie nemusí nachádzať v nebezpečnom prostredí vyzerá tiež skôr ako všeobecný marketing na podporu predaja chráničov.
Alebo si v skutočnosti výrobca vôbec nie je istý svojou kvalitou, a tak sa zichruje chráničom na každú stranu.
Už som videl dosť návodov na to, aby som si ich bezmyšlienkovi té dodržiavanie neprehodnotil sám. A to Písmo sväté poznám vlastne len jedno, ale tam sa zasa chráničmi jeho autor vôbec nezaťažuje.
Tak či onak, je určite len dobre, že používate pre konkrétne situácie svoj vlastný rozum v kombinácii so všeobecnými predpismi.
Roman Mach:
Citace: Maroš Klein 22.06.2017, 09:19
Pravdepodobne uvažujete nad tým, kam na plast trafa pripojiť vodič PE. Výrobca tam na to svorku nedal, takže je si dosť istý kvalitou svojej dvojitej izolácie. Pripojiť vodič PE na najbližšie uzemnenie v blízkosti je určite fajn, potom už ostáva tam len dostať prípadný poruchový prúd z trafa.
Ochrana samotného prívodu chráničom, ktorý je mimochodom tiež v dvojitej izolácii a vôbec sa jeho ukončenie nemusí nachádzať v nebezpečnom prostredí vyzerá tiež skôr ako všeobecný marketing na podporu predaja chráničov.
Alebo si v skutočnosti výrobca vôbec nie je istý svojou kvalitou, a tak sa zichruje chráničom na každú stranu.
Už som videl dosť návodov na to, aby som si ich bezmyšlienkovi té dodržiavanie neprehodnotil sám. A to Písmo sväté poznám vlastne len jedno, ale tam sa zasa chráničmi jeho autor vôbec nezaťažuje.
Tak či onak, je určite len dobre, že používate pre konkrétne situácie svoj vlastný rozum v kombinácii so všeobecnými predpismi.
Presne takto som uvažoval. Práveže výrobca trafa nepredpisuje žiadny chránič. Informácia o chrániči bola v návode pre bazénové 12V! LED svetlá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana