Lze kombinovat zásuvky a světla ve společně jištěném obvodu?

(1/3) > >>

Jiří Vlk:
Zvykem jsou oddělené obvody, zajímá mne, zda se jedná jen o praktičnost, nebo zda kombinaci brání nějaký předpis.

Pavel Horský:
Vše je ošetřeno v ČSN 33 2130 ed.3, čl. 7.7.4 - Tabulka 5

Jiří Schwarz:
To je právě ta kombinace "praktičnosti",  kdy je dobré, když mi nějaký spotřebič způsobí vypnutí jističe, tak že současně nemám tmu, a jistých technických omezení.

Když budu mít okruh jištěný max. 10A, už to pro provoz některých spotřebičů nebo jejich kombinaci je omezující.
Kdybych to chtěli jistit 16A, musel bych hledat vypínače na 16A, měl bych to natáhnout "dvaapůlkou" až ke světlu a ta se u některých světel do svorek špatně zapojuje...

Pokud je někde světelný okruh a vytáhne se z něj jedna zásuvka pro nějaký "slabší" spotřebič, není to žádná katastrofa, i když by se dalo diskutovat o použití proudového chrániče...
Ale obecně pokud se dělá něco nově, jsem zastáncem standardních řešení doporučených normou, viz předchozí odpověď

Luboš Janča:
Naprosto s vámi souhlasím, jen nerozumím této části Vaší odpovědi :
Citace: Jiří Schwarz  20.06.2017, 09:38

Kdybych to chtěli jistit 16A, musel bych hledat vypínače na 16A, měl bych to natáhnout "dvaapůlkou" až ke světlu a ta se u některých světel do svorek špatně zapojuje...

Mohu se zeptat z čeho konkrétně tato povinnost vyplývá?

Jan Pátek:
Citace: Luboš Janča  20.06.2017, 11:51

Naprosto s vámi souhlasím, jen nerozumím této části Vaší odpovědi :
Mohu se zeptat z čeho konkrétně tato povinnost vyplývá?

ČSN 33 2130 ed.3 čl.5.2.2   (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana