Prečo je nevhodné umiestniť bytový rozvádzač nad vstupné dvere?
Jiří Schwarz:
Když jsme přešli od pojistek k jističům, dostali jsme se do stavu, kdy se opravdu do toho rozvaděče prakticky neleze, a pokud ano, "i násada pomůže" (nebo koště, jak píše kolega Rozvoďák...)
Ale teď se naopak dostáváme do opačné situace, kdy nám výrobce radí jak často ověřit funkci chrániče testovacím tlačítkem, můžeme tam mít ochrany proti přepětí, kde je dobré po nějaké bouřce kouknout, jestli nevyskočil terčík (nezměnila se barva okýnka na červenou...)
A těmto "novým činnostem" bychom měli věnovat pozornost při posuzování přístupnosti rozvaděče.
Jan Franěk:
Někdy není potřeba hledat složitě předpis, nebo rozpor s článkem v normě, ale stačí zapojit jen trochu selského rozumu.
Ale jak jsem psal, můžete se na to dívat nejen očima rozvaděče, ale i možnosti ovládání a testování modulových přístrojů, nebo i tak, že některé z bytů mohou pak obývat lidé s hendikepem. Ono se o holi, nebo z vozíku, jen těžko leze po štaflích a už vůbec blbě na židli. A je jedno zda je to po úrazu, nebo stářím. Stačí jen trochu vyšší tlak a po výstupu na štafle můžete zavrávorat a spadnout. Jen se trochu vžít do kůže těch lidí. Všichni jednou zestárneme a byt si rozhodně nekupujeme na pár let.
Miroš Jan:
To je zas debata.
Tak zaprvé stupidní dotaz! (zle)
Za druhé, proč pořád někdo chce na všechno normy? >:D
Já bych s tou výškou teda měl problém.
Už jenom, pro snadnou obsluhu laiky!!! ;)
David Hruda:
Citace: Miroš Jan 21.04.2021, 20:21
Za druhé, proč pořád někdo chce na všechno normy? >:D
Třeba protože... viz příloha.
Nebo stačí napsat: já mám problém s výškou?
Miroš Jan:
Hm.
Původní dotaz ale není o revizích elektro. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana