Kde všude se nachází "umývací prostor" dle ČSN 332000-7-701?

<< < (2/4) > >>

Milan Karvánek:
 (poklona)  za snahu, ale všechny odpovědi jsou mimo otázku. Zdá se, že jsem jí nepoložil dost přesně. Takže znovu:
Mám-li v koupelně umyvadlo, tak se na jeho okolí vztahuje čl.701.32N5 "Umývací prostor"? ANO nebo NE ?

poznámka pro pana Fuksu: podle Vašich odpovědí na tomto fóru se zdá, že jste velký odborník, nestyďte se tedy poučit hloupějšího kolegu, tedy mě.  (poklona) .

Jaroslav Jonáš:
Vzhledem k délce platnosti normy ČSN 33 2000-7-701 i mě tato otázka trochu překvapila. Ale i já mám občas některé nejasnosti a sháním rozumy. Moje odpověď tedy je:
ANO. V každé místnosti, tedy i v koupelně, kde je umyvadlo, je umývací prostor a je ohraničený podle čl.701.32 N5; Potom při posuzování svítidla v koupelně nad umyvadlem je nutno dále hodnotit, zda toto svítidlo je umístěné v zóne 3 a nebo v malé "panelékové" koupelně je již v zóně 2 (z prostorových důvodů).

Milan Karvánek:
Utekla nějaká doba a až na p.Jonáše žádná reakce. Zdá se, že téma koupelen je již každému zcela jasné a nikoho už nezajímá. To by bylo jistě dobře, nicméně při revizích po předělávkách bytových jader se to již tak růžově nejeví. Prozradím proto pointu, proč jsem se zde ptal. Stále není části elektrotechnik ů jasné jaké svítidlo mohou umístit v koupelně v zóně 2 nad umyvadlo.
Pokud totiž budeme uvažovat, že i uvnitř koupelny je "umývací prostor (701.32N5)" a budeme se důsledně řídit dalšími ustanoveními ČSN, dojdeme paradoxně k závěru, že v zóně 2. svítidlo umístěné nad umyvadlem,  musí být vyrobeno z izolantu, zatímco svítidlo v zóně 2, ale na protější stěně bez umyvadla může být i kovové.

To se ale zdá být trochu divné, že?

Pokud ale budeme uvažovat, že "umývací prostor" se vztahuje pouze na místa s umyvadlem mimo koupelnu, vše je rázem jasné a vcelku i logické. (Takto to bylo v předchozí ČSN 332135 přímo v definici, kdy byly rozlišovány 4 druhy prostorů dle místností: koupelna, sprcha, umývárna, umývací prostor.) Je zde oprávněný požadavek na svítidlo z izolantu, protože "umývací prostor" umýstěný třeba v kuchyni či jiné místnosti mimo koupelnu nemá povinné užití proudového chrániče.

V případě svítidla umístěného v koupelně nad umyvadlem se mi proto zdá požadavek na svítidlo z izolantu jako nadbytečný - vše je chráněno proudovým chráničem.

Na podporu tohoto mého názoru je k dispozici i výklad Ing.M.Kříže a i Ing.K.Dvořáček (zpracovatel normy) na dotazy okolo umývacího prostoru odpověděl, že je to "pozůstatek" původní ČSN 332135 .

Miroslav Lampart:
Tak a je po srandě. Podle nové ČSN 33 2000-7-701 ed.2 už umývací prostor neexistuje!
 :) ;) :D ;D ::)

Kamil Novák:
Je tato zásuvka špatně ?
Objekt rekonstruován v roce 2004, kdy ještě platila ustanovení o umývacích prostorech, úklidová komora s výlevkou, zásuvka v krytí IP 44, není napojena přes RCD.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana