Setkáváte se v praxi se smyčkováním napájení rozvaděčů?
Jan Bocek:
Citace: Novák Antonín 10.05.2017, 16:21
Z hlavní pojistkové skříně nebo hlavního rozvaděče vede kabel do prvního podružného rozvaděče a z něj před hlavním vypínačem do dalšího rozvaděče atd.
Používá se dnes ještě takové řešení?
Není jasné z jakého úhlu pohledu tato řešení hodnotíte.
( jako student, elektrikář, projektant, revizní technik, laik.....provo zovatel, bezpečnostní technik etc.)
Již zde bylo uvedeno, že každé řešení bylo navrženo z určitých hledisek. Ke každému řešení je dokumentace. Vertikální, nebo horizontální "sběrnice", nebo dnes používaný název Bus Bar se běžně používá jako páteřní síť ve výškových domech ( HDV), nebo v průmyslu. Více najdete v ČSN 33 20000-4-43 ed. 2 Elektrická instalace nízkého napětí- část 4-43: bezpečnost-Ochrana před nadproudy.
Projektant vždy musí zvažovat několik technických parametrů a také již zde řečenou ekonomickou stránku věcí.
(Sú situácie, keď má ekonomické hľadisko jednoducho navrch.)
Uvažovat o tom, co je lepší nebo horší, je věcí analýzy a optimalizace.
Nedávno jsem dostal za úkol proměřit isolační stav sběrnice Bus Baru. V průmyslovém závodě, délka 120 m, jmenovitý proud 1000 A a napájeno cca 50 spotřebičů. Odbočky jištěny pojistky ve výšce +12 m. Znamenalo to vypnout všechny spotřebiče a kontrolovat, zdá je napojeno "něco" před hlavním vypínačem. Příprava na měření v odstávce provozu trvala 4 hodiny. Vytahovat pojistky plošinou by trvalo jednou tak déle. Taková akce se ale dělá jednou "za uherský rok". Tento systém napájení je dneska v průmyslu celkem běžný.
Je to podobný případ, jako změřit isolační stav HDV v paneláku. Přitom zůstanou připojené všechny jističe před elektroměrem. A když naměříte hodnotu 22 Mohmů, tak je to slušná hodnota.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek 12.05.2017, 09:37
Je to podobný případ, jako změřit isolační stav HDV v paneláku. Přitom zůstanou připojené všechny jističe před elektroměrem. A když naměříte hodnotu 22 Mohmů, tak je to slušná hodnota.
Tak to by mě docela zajímalo, jak se to dělá. Měřím poté, co jdou ven nožovky a jsou všechny jističe dole.
IM:
Setkal jsem se i se smyčkováním přívodů 22 kV rozvaděčů jistým samoukem. Po mně chtěl, prý abych to namaloval Tak jsem šel od toho. Fakturu za vynaložený čas nezaplatili. Stálo mě to 440 Kč na DPH. :(
Jan Bocek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 12.05.2017, 13:23
Tak to by mě docela zajímalo, jak se to dělá. Měřím poté, co jdou ven nožovky a jsou všechny jističe dole.
Asi jsem to blbě napsal.....
Hlavní vypínač je vypnutý, nebo nožovky venku a všechny jističe dole, ale zůstávají připojené.
Znamenalo to vypnout všechny spotřebiče a kontrolovat, zdá je napojeno "něco" před hlavním vypínačem.
U strojního zařízení je občas "něco" napojeno před hlavním vypínačem a pak je problém s měřením isolačního stavu. Ale i u bytovek jsem se setkal s nepřehlednou instalaci, kdy společné prostory měly "schovaný" jistič s elektroměrem pro kryty CO. Prostě, když není zjednodušené jednopólové schéma rozvodu, je to vždy trochu trápení.
Maroš Klein:
Citace: Jan Bocek 12.05.2017, 09:37
A když naměříte hodnotu 22 Mohmů, tak je to slušná hodnota.
A „pobaviť“ dokáže aj hodnota pod 1,0 MΩ. Vtedy sa občas rovno vyhodnotí nevyhovujúci izolačný stav kábla, a navrhne sa jeho výmena. Pritom až príliš často skutočným vinníkom, zodpovedným za dobrý kšeft, bude nejaký "zaschnutý soplík" na svorkovnici. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana