Proč není dostatečný přívod 16A/5x2,5 pro 3 fázovou desku 7kW?

(1/5) > >>

Jan P:
V novém domě s novou elektrikou mi nechce elektrikář připojit indukční desku, že prý mám malý průřez vodičů ve zdi pro desku, malý jistič a taky že je moc kabelů v zemi u sebe (to se mne ptal na uložení, hned po jeho výstupu s malým průřezem a jističem).

Trochu parametrů:
- indukční deska je na 400V, 7kW
- přívod od jističe pro desku je 5x2,5, délka cca. 8metrů, jistič 3x16A
- kabel vede v podlaze společně s ostatními (celkem 6 kabelů 3x2.5 a 1 kabel 5x4).

Není problém vzít někoho jiného, vždycky to někdo zapojí, ale vzhledem k tomu, že jsem tohohle člověka měl vždy spíše za pečlivého a zkušeného, vrtá mi to v hlavě.

Vít Rotrekl:
Pokud budou všechny kabely ve svazku zatížené na 100%,  tak má pravdu...
Pokud budu uvažovat "normální zatížení" v běžném RD, tak nevidím problém.

Zkusil jsem ti takovou modelovou situaci napsat do SICHRU, obecný zdroj, Zs u hl jističe 0,3Ohm...

František Šohajda:
A na délku se neptal?
Ta je  také rozhodující ! ;)
U seskupení v zemi u RD není problém. Není to továrna, kde by se 24 hodin/365 dní vařilo naplno! ;D
U běžného RD takový kabel na napojení sporáku není problém!

Jan P:
Říká se, že důležitější než délka je průměr, tak se tim asi řídil  ;D

100% ostatní kabely zatíženy nebudou snad nikdy, protože to jsou zásuvky pro obývák, 2 pokoje (jestli v součtu bude zátěz 1kW, tak to bude opravdu přehnané) a ten 5x4 je vývod pro garáž, která sice ještě není, ale ani potom tam nebudou žádné stroje.

Výsledek je tedy takový, že musím opravdu pozvat někoho jiného.

Maroš Klein:
Bezchybného nenájdete. ;)
Možno váš elektrikár iba pri prílišnej poctivosti pozabudol na hlavný istič.
Ak ten bude štandardných 25A, potom pri teoretickom zaťažení 7 káblov po 16A rieši oteplenie po dobu 12 milisekúnd.
A asi tak dlho sa tomuto problému treba aj venovať. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana