Musí být uzavřený rozvaděč s hlavním jističičem opatřen tabulkou?
Františka Pospíšilová:
Citace: Milan Veselý 16.11.2006, 10:54
Podívejte se do ČSN 33 2000 - 1 čl.13N6.1.1
(poklona) za informaci, nemůžete prosím pomoci? Uvedenou normu nevlastním a kupovat ji jen k této informaci a taky je jistě psaná řečí odborníků a mám obavy, že by mně způsobila ješte více zmatku než mám teď. :D
Františka Pospíšilová:
Citace: Otakar Dosbaba 16.11.2006, 11:19
Možná by opět neuškodilo trochu rozvést, v jakém objektu se tento nachází a co má vše vypínat.
Je to dílna s oděvními stroji, šící aj., každý má svůj vypínač s červenou páčkou na stěně. V uvedeném rozvaděči je hlavní jistič, kde mi bylo řečeno, že zastává i funkci hlavního vypínače objektu a měl by být na dveřích uzavřeného rozvaděče označen prvotně uvedeným štítkem.
vesmil:
33 2000 - 1 čl.13N6.1.1 -
Všechny části zařízení,sloužící k zajištění bezpečnosti osob v případě
nebezpeží např.HLAVNÍ VYPÍNAČE musí být nápadně označeny a v jejich
blízkosti musí být umístěna tabulka nebo nápis s příslušným pokynem.
Tedy hl.vypínač a vypni v nebezpečí.
I ty vypínače jednotlivých strojů musí být označeny tabulkami a rozváděč bleskem na dveřích.
Otakar Dosbaba:
A v čem je, paní Pospíšilová, tedy problém? Značka chybí a nevíte kde ji sehnat? Dohadujete se s RT, který toto uvedl do závad? Smysl příkazu "vypni v nebezpečí" je právě v tom, aby ten, kdo jej má vypnout, nezaváhal, zda jde o tuto páku či tlačítko, nebo zda se to nemusí vypínat ještě i jinde, případně zda vypnutím toho vypínače nezpůsobí nějakou ještě větší havárii. Nejen laik při havárii v časovém stresu vyžaduje jednoznačné a výstižné ujišťující sdělení - stručný polopatismus zde není na závadu. :)
Výstražné tabulky či nalepovací fólie je možno objednat např. zde:
http://www.stromprop.cz/eshop2/
viz "Sdružené značky", kódy sta, stf, stl.
Georgis Fasulis:
Jestli jsem to dobře pochopil, rozvaděč se nachází v dílně a napájí pracovní stroje, které mají své jednotlivé vypinače (červené barvy) ve funkci Nouzového zastavení.
rozvaděč v dílně by pak měl mít i hlavní vypínač ve funkci nouzového vypnutí - v tom případě by měl být jeho hl. vypínnací prvek proveden ve dvou možných verzích.
1) Přístroj s mechanickým vypínáním - to jest klasický vačkový či podobný vypínač, jenž má rukojeť vyvedenou na dveře rozvaděče. Taková rukojeť pak musí být v provedení červené na žlutém podkladu a musí být uzamykatelná.
2) Hlavní vypínač ve formě vypínače nebo jističe vybavený elektromagneti ckou podpěťovou cívkou, přes kterou se tlačítkem na dveřích vypíná tentio vypinač či jistič. Tlačítko musí být hřibovitého tvaru s aretací ve vypnuté polohy červené barvy na žlutém podkladu. Návrat tlačítka do původní nesepnuté polohy nesmí pak mít za následek zapnutí hl. vypínacího prvku. Cívka musí být podpěťová a tlačítko musí mít rozpínací kontakt - což vyplývá právě z použití podpěťové cívky.
To vše už je ale věc projektanta, který rozvaděč navrhuje a který toto vše ví, takže byste neměla mít problém (maximálně on :-) )
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana