Jaký typ vodiče/kabelu použít jako "trasovací"?
Roman Šafránek:
Poradíte mi typ jednožilového mědeného vodiče s plným jádrem o průřezu 2,5 nebo 4mm2 s izolací vhodnou pro přímé uložení do země? Vodič bude použit jako trasovací pro následnou lokalizaci elektricky jinak nevodivé sítě.
Podle všeho se pro tento účel běžně používají vodiče CY, CYY, H07V-U apod. U žárného však není uvedena možnost přímého uložení do země. Zvažoval jsem i použití telefonního kabelu, např. TCEPKPFLE 1xNx0.4 (použily by se žíly vč. stínění...)
Vodič bude sloužit jen pro lokalizaci trasy (po "nasvícení" vysílačem se vyhledá). Kabel by měl být k dispozici na bubnech v délkách alepsoň po 500m (smotny bez jádra nejsou pro instalaci úseků ve stovkách metrů nejvhodnější.
Pokud by se použil např. vodič CYY (který by teoreticky vyhovět měl...), co by jste použili na spolehlivé spojování? Lisovací spojky + smršťovačka s lepidlem?
Vodič by také měl být za přijatelnou cenu (mnohde bude sloužit k vyhledání třeba jen jediné trubičky v ceně 6kč/m... tak aby vodič nestál 30/m...)
Vít Rotrekl:
Co jsem se setkal, tak stavební firmy provádějící vodovody a plynový rozvody používají CY6mm. A spoje se snaží dělat tam kde je přístupný nějaký ventil.
Ze zkušenosti cca 1000m vytyčených pomocí hledačky RYCOM 8869. Ale bylo ty vytyčovaný, jako kontrola cca 1 měsíc po položení a zahrnutí, takže je otázkou co to udělá za x let. Osobně si myslím, že když bude nepoškozená izolaca, tak to desítky let vydrží. V místě spojů to bude chtít náležitě ošetřit, kvůli vlhkosti, takže smršťovačka s lepidle by měla být OK.
Jiří_Hrubý:
U CYY uvádí NKT možnost uložení do země coby trasovacího vodiče.
Hlavně nepoužívat žlutozelený.
Lisovaný spoj opatřený smršťovačkou s lepidlem je víc než dostačující.
Jsou firmy, které použijí ŽZ CY 2,5mm2, spoje zkroutí a zabalí izolačkou a ono jim to taky vydrží a funguje, tím nechci tvrdit, že je to správně, ale při vámi uvažovaném materiálu a spojích bych nečekal problémy.
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří_Hrubý 16.04.2017, 16:40
...
Hlavně nepoužívat žlutozelený.
...
Viděl jsem u nás ve výkopu s rozvody pro plyn zeleno/žlutý vodič CYA4, některé spoje pájené, zaizolované, ale jestli to vydrží "tak dlouho jako plast na plyn", za to bych ruku do ohně nedal.
Jirka Š. Svejkovský:
Žlutozelený jako signální se používal běžně ještě před několika lety, než zasáhli elektrikáři. Užil jsem si s tím svoje, lidi od plynu jsou specifická komunita...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana