Jak zabránit rozvlnění střídače (měniče napětí) 12VDC / 230VAC?

(1/7) > >>

Petr Filípek:
Mám instalován střídač Sinus Victron Phoenix C 2500VA 12V.Tento střídač napájí, mimo jiné, regulátor topení ADOREG36/P, který má dva triaky pro regulaci otáček čerpadla solárního kolektoru a kotle na tuhá paliva (oboje Willo max90W).
Problém je v tom, že pokud triaky ADOREGU jsou v jiném stavu než 100% otevření, rozvlní se výstup střídače. Běžné elektronice toto vlnění nevadí. Je běžnými měřícími přístroji neměřitelné (výstup má stabilních 230V / 50Hz) . Rozkmitání je patrné a velmi nepříjemné u svitu žárovky, halogenové žárovky a některých zářivek (u těch méně).
Mám doma jiný triakový regulátor a ten střídač nerozkmitá??
Zkusil jsem střídač reklamovat, ale dle výrobce je vše ok.
Dotazoval jsem se na rady výrobce regulátoru (ten již pro stáří reklamovat nemohu),  ale rozumné rady jsem se nedočkal. Proč taky, když jej napájím z běžné DS tak k žádnému rušení čehokoli nedochází (již má zabudované interní filtry). Zkoušel jsem vřadit do napájení před regulátor ještě jeden filtr 1ELF16V od ELFIS s.r.o. Žádný úspěch.
Pomocí sw utility jsem monitoroval zvlnění stejnosměrného vstupu (12V) střídače, ale dle sw je vstup bez zvlnění (výstup taktéž).
Nesetkal se s tím někdo? Uměl by někdo poradit? Regulátor ani střídač není zrovna nejlevnější, abych je zahodil a koupil si něco jiného. :-\

Fuk Tomáš:
Jak moc máte ten střídač zatížený? Při nelineární zátěži je dovolené zatížení menší.

dolac:
Aký charakter má záťaž striedača? Nemôže byť vysoko kapacitná? Vtedy sa totiž môže striedač rozkmitať. Viete odmeriať fázový posun napätia a prúdu, keď vám to kmitá? Skúste ho vtedy viac zaťažiť odporovou alebo indukčnou záťažou, čím sa fáza trochu posunie. Možno by mohol prestať kmitať.     

Petr Filípek:
Běžné zatížení není ani poloviční cca tak 800 - 1000W různou zátěží. Špičkové zatížení i při rozběhu třeba lednice nepřesáhne cca 1800W. A to velmi málo kdy. Rozvlnění se děje jen když reguluje jeden nebo druhý nebo oba triaky ADOREGU a vůbec nezáleží na vstupním napětí na velikosti a druhu odběru. Když střídač zatížím pouze jednou halogenou a ADOREGEM na kterém ručně navolím chod libovolného triaku (čerpadlo Willo 90W) na třeba 50% tak se ten halogen vlní. Znamená to tedy, že žádná jiná zátěž to neovlivňuje. Jen ty dva triaky v ADOREGU. Frekvence vlnění odpovídá frekvenci spínání triaků. 20% =  pomalejší vlnění, 80% rychlejší vlnění. Při 100% otevření vlnění přestane.
Co myslíte tím vysoko kapacitní?? Napájím běžné domácí spotřebiče, převážně osvětlení – halogeny, zářivky, ledky. Pak PC,noťas a telku LCD se satelitem a motorky filtrací akvárií.
Ještě bych mohl uvést výkonové parametry střídače:
Trvalý výkon při nelineární zátěži s činitelem výkyvu 3:1: 3000VA.Trvalý výkon 2500W
Špičkový výkon 6000W. Vstupní napětí od 9,5V do 17V. Reálná kapacita baterií, ke kterým je připojen cca 7,5kW. :-[

Petr Filípek:
Citace: dolac  21.03.2017, 22:26

Aký charakter má záťaž striedača? Nemôže byť vysoko kapacitná? Vtedy sa totiž môže striedač rozkmitať. Viete odmeriať fázový posun napätia a prúdu, keď vám to kmitá? Skúste ho vtedy viac zaťažiť odporovou alebo indukčnou záťažou, čím sa fáza trochu posunie. Možno by mohol prestať kmitať.     

Fázový posun nemám čím změřit a laborovat se zátěží je promne v praxi nereálné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana