Je možné snížit proudovou špičku při spínání impulsního zdroje?

<< < (2/4) > >>

Jiří Kubík:
Mám poddotaz...

To je to, co se v popisech parametrů uvádí jako studený start ?

Proč to výrobci neřeší NTC termistorem ?
Myslel jsem, že se tam používá běžně.

Juraj Rojko:
Citace: Jiří Kubík  16.03.2017, 20:31

Mám poddotaz...
To je to, co se v popisech parametrů uvádí jako studený start ?

Označuje se to různě. Anglicky obvykle inrush current.

Kolařík_Petr:
Aha, takže asi ideální by bylo relé, které by mělo dva páry spínacích kontaktů, přičemž první pár by se po připojení napájení cívky spojil kontakty ihned - ten by zdroj tzv. nastartoval přes odpor v sérii a druhý pár by spojil kontakty s určitým zpožděním (zapojený paralelně) - tím by vyřadil odpor v sérii a držel zdroj trvale připojený. Je mi jasné že časté spínání by způsobovalo to že odpor nestihne vychladnout a tím by de-facto svou funkci neplnil.
Na druhou stranu asi nejvhodnější je polovodičové relé které by zdroj připojilo v "nule" čímž by se vznik proudové špičky asi nejvíce eliminoval.
Vlastně tak nějak to popisuje pan Hlavatý, s tím rozdílem že první pár kontaktů je nahrazen triakem. 
Pochopil jsem to správně?  

Jan Franěk:
Citace: Jan Hlavatý.  16.03.2017, 12:29

Ano, problém se spínáním LED bude čím dál větší a bohužel se o tom vůbec nemluví. Tudíž to ani nikdo zatím neřeší.

Například firma TECO už před lety reagovala na tento trend a připravila v té době nový modul pro spínání osvětlení s velmi kvalitními relátky. Tak vznikl 11 relátkový spínací modul v rodině FOXTROTů ,  který při zapnutí snese špičku až 800A
 ;)

raj:
Citace: Jan Franěk  17.03.2017, 07:20

Například firma TECO už před lety reagovala na tento trend a připravila v té době nový modul pro spínání osvětlení s velmi kvalitními relátky. Tak vznikl 11 relátkový spínací modul v rodině FOXTROTů ,  který při zapnutí snese špičku až 800A
 ;)

... za 200us. To ani zdroj nezjistí, že je zapnutý...  Pěkná kokotina.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana