Je možné snížit proudovou špičku při spínání impulsního zdroje?
Kolařík_Petr:
Při spínání impulsního zdroje za kterým jsou zapojené LED svítidla dochází k proudové špičce. Podle technické dokumentace mého zdroje 12VDC (Meanwell AD155A) je to až 40A.
Chtěl jsem se zeptat zda je tato proudová špička stejná při nulové nebo i plné zátěži zdroje?
Protože tento zdroj spínám pomocí PLC relé, mám obavy o jeho životnost. Takže jsem LED svítidla zapojil tak, že v prvním kroku mi relé připojí pouze impulsní zdroj bez zátěže a v druhém kroku mi dimmer zapojený na sekundáru postupně rozsvěcuje svítidlo z 0% do 100%.
Je mi jasné, že na primáru se nabíjí kondenzátor, který vlastně tuto špičku způsobuje a zřejmě bych to omezil vhodný odporem v sérii ale mě by zajímalo to, jestli je proudová špička na primáru závislá od zátěže na sekundáru?
Problém je, že těchto svítidel přibývá a potřebuji předejít spečení relátek.
J Lhava:
Ano, problém se spínáním LED bude čím dál větší a bohužel se o tom vůbec nemluví. Tudíž to ani nikdo zatím neřeší. Jediné řešení co tak vidím je používat řízené spínání. Viz např. publikace Schneider, strany 22 a 25. Schneider na to má šikovné modulové stykače iCT+ a impulsní relé iTL+ ve kterých jako první řízeně sepne triak, který je následně přemostěn mechanickým kontaktem. U jiných výrobců jsem ještě na žádné obdobné řešení nenarazil (pouze v katalogu OEZ jsem viděl zmínku o dovoleném proudu LED s nenápadnou poznámkou, že to platí pro zapínací proud do 50x In; už se tam ale taktně mlčí o tom, že jinak než řízeným spínáním při průchodu nulou toho prakticky nejspíš dosáhnout nelze).
Ale spínat to PLC relé je šílenost (viz proudová špička až 200 násobek In).
Kolařík_Petr:
Takže řešením je zařadit další relé. Našel jsem nějaké inrush relé u kterých se uvádí vysoká proudová špička. Myslím ale že se bude jednat o obyčejné relé opatřené "lepším" povrchem kontaktů.
Jak je to ale s tím zatížením? pokud na výstupu nemám připojenou žádnou zátěž, bude na primáru takový proudový náraz? Nejlepší by to asi bylo změřit osciloskopem, ale stejně se jedná i o to, v jakém časovém okamžiku (úhlu) k připojení dojde.
No nic asi budu muset hrábnout hlouběji do kapsy a nakoupit něco, co i v případě slepení kontaktů nebude tak bolestivé jako slepené relé na desce s PLC. :(
Jiří Schwarz:
Jsou zdroje, kde je na vstupu speciální termistor, který při zapnutí má velký odpor, omezí tím počáteční proud, a tím, že se průchodem proudu ohřeje, jeho odpor klesne.
https://www.ges.cz/cz/elektronicke-soucastky/rezistory/termistory/vykonove-ntc-termistory/SAF_Y8.html?filtr=termistor
Zdroje mají běžně tzv. softstart, u vyšších výkonů se někdy řeší i pomalé "připojení" nebo úprava průběhu napájecího proudu, aby nevznikala tak výrazná 3. nebo 5. harmonická, ale pro menší výkony se to neřeší. Pak je problém, když několik těch "malých" se zapne současně.
Spínání "v nule" polovodičem a pak jeho "proklemování" kontaktem relé odstraní především některé rušivé jevy, omezí opalování kontaktů, ale špičku to "neeliminuje"
raj:
Nehledě na to, že pokud není zdroj vybaven PFC, máte tam proudovou špičku každých 10ms...
Spínejte to PLC ministykačem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana