Reaguje 3f jistič na přetížení jediné fáze?
Jindřich Sadil:
Co by se stalo, kdyby byl na jističi B 3x10A připojen kabel, kterým by tekly proudy:
- 0A fází L1
- 0A fází L2
- 55A fází L3
Pro jistič B10 je 55A již určitě považováno za zkratový proud. Vypne jistič všechny tři fáze?
Vypnul by jistič dříve, kdyby fázemi L1 a L2 teklo 25A nebo 55A?
Patrik Mlynar:
Odpoved najdete napriklad pohladom a rozobranim starej bakelitovej ciernej kombinacie isticov v trojfazovej verzii. Su tu samostatne krabicky, ako su jednofazove istice a len packy a vypinaciu mechaniku maju spriahnute. Novsie istice to maju rovnako, iba v spolocnom nerozoberateln om puzdre.
Odpoved je teda ano, pretazenie alebo skrat v lubovolnej faze vypne aj ostatne fazy.
Istic robi z hladiska vypinania logicku funkciu "OR". K rychlosti : kazda charakteristik a ma svoj graf, je je znazornene, v akom case vypne pri akom nasobku menoviteho prudu. Z toho dovodu vypne skor pri prude v jednej faze 60A, nez pri prude 20A v kazdej faze.
Jindřich Sadil:
Myslel jsem si to, ale chtel jsem se ujistit. A kdyz ted uvahu zobecnim a prenesu do praxe: mam 1f cerpadlo s jistenim C6, natazeny kabel 5x1,5mm2. Je prohreskem proti normam kdyz pouziji jistic C3x6 a jen jeden fazovy vodic (dalsi dva nezapojeny)? Duvodem je snadna moznost prepojeni v pripade zapojeni jineho 3f cerpadla v budoucnu.
Patrik Mlynar:
Rovnaka situacia je v noci v rodinnom dome zapojenom na 3 fazy. Za 3 fazovym hlavnym isticom nasleduju rozfazovane zasuvkove a svetelne okruhy, ak su vsetky svetla zhasnute a je v cinnosti len napr mraznicka alebo bojler, prud prechadza len jednou castou hlavneho istica.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jindřich Sadil 14.03.2017, 09:10
Myslel jsem si to, ale chtel jsem se ujistit. A kdyz ted uvahu zobecnim a prenesu do praxe: mam 1f cerpadlo s jistenim C6, natazeny kabel 5x1,5mm2. Je prohreskem proti normam kdyz pouziji jistic C3x6 a jen jeden fazovy vodic (dalsi dva nezapojeny)? Duvodem je snadna moznost prepojeni v pripade zapojeni jineho 3f cerpadla v budoucnu.
Není to problém. Nezapojené vodiče je vhodné nějak ukončit, aby se na ně nemohlo nějakým způsobem dostat napětí (například ve wagosvorce).
Ještě jedna věc, jistič bude reagovat ochotněji, pokud na těch 55A vyskočí z 25A (teplý stav), než pokud tam vyskočí z nuly (studený stav).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana