Jaký je proud 3f motoru v zapojení D/YY po převinu z 220V na 400V?
Josef76:
Soused si koupil brusku poháněnou asynchronním dvouotáčkovým motorem v Dahlanderově zapojení D/YY, viz štítek.
Jelikož při koupi byl na 220V tak si jej nechal převinout na 400V a požádal mě o připojení. Při zkoušce motoru na nízké otáčky (D) se mi zdálo, že dost hřeje, proto jsem změřil proud jednotlivých fází.
Naměřený proud nezatíženého motoru zapojeného do D byl pro všechny fáze totožný 2,8A, při zapojení do YY proud byl 1,1 A.
Naměřená teplota po ½ h běhu naprázdno byla 65°C při teplotě okolí 15°C.
V zapojení do YY je teplota OK.
Podle mého propočtu, by měl motor proud 2,8A odebírat až při plném zatížení.
Je prosím moje úvaha správná?
Pokud ano, co může být příčinou?
Martin Kurka:
Jak to tak vidím, motor patrně původně evropské výroby byl převinut na 200V/ 60Hz.
Štítek je velmi ledabyle přeražen na 60Hz a 200V, ale jak předlisovaný kmitočet 50Hz, tak otáčky 660/1290 neodpovídají 60Hz napájení, ale 50Hz.
Jestli navijář přepočítal závity podle původního 60Hz vinutí, pak na 50Hz je tam nyní málo závitů a motor je přesycen protože není převinut na 400V, ale jen na 333V.
Jestli je to pravda, tak se převinutí bude těžko reklamovat...
No až se vyjádří kolega Kastner, budete mít jasněji. Zejména když si vezme motor na svoje mučidla a je schopen ho přeměřit a případne nechat u nich i převinout správně.
Václav Třetí:
Přeražení na 200V tam nevidím, tam to vypadá na 220V, ovšem to neznamená, že to není správně, jsou země, kde používají 3x220V 60Hz.
Otáčky a kmitočet jsou podezřelé také. Na štítku je k 50Hz přiraženo lomítko a 60Hz, obrátky neodpovídají ani standardním pro 50Hz (moc velký skluz), pro 60 Hz to nesedí už vůbec.
Josef76:
Doplním informace poskytnuté navijárnou. Stator o 36 drážkách obsahuje dvanáct skupin cívek, v každé skupině jsou tři cívky. Nová cívka má 83 závitů drátem φ 0,425 mm. Přepočet vinutí provedli tak, že původní počet závitů vynásobili 1,732.
Kastner Lubomír:
, přepočet se zdá relativně v pořádku. Můžete poslat foto svorkovnice a nakreslit jak motor zapojujete?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana