Může mít generátor jmenovitý proud přes 4000 A, tj. 4 kA?

<< < (3/4) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec  08.03.2017, 23:36

No jestli jsem se neztratil tak to platí pro kruh nikoli pro sektor vodiče jejichž tvar šišoidu je dosti neuchopitený.

Platí to přirozeně pro jakýkoli tvar řezu, pokud zůstává při škálování průřezu zachován.
Ovšem u kabelů do toho ještě vstupuje vliv izolace (pláště),  jejíž tloušťka obecně s rostoucím průměrem vodiče také roste (alespoň u kabelů pro nn),  ale mnohem pomaleji. To tu obecnou závislost trochu koriguje.

Ale abychom se do toho nezamotali - chtěl jsem hlavně ukázat, že snižování dovolené proudové hustoty při zvětšování průřezu má svůj důvod nejen ve skin efektu.

IM:
Citace: Josef Martinec  08.03.2017, 20:19

Může mi někdo vysvětlit, proč je u zapouzdřeného vodiče při jmenovitém proudu 10kA dimenzován průřez na 16140mm2? Z čehož mi vychází, že na jeden mm2 je uvažováno s 0,62 Ampéry.

Otázku dimenzování řešila ČSN 34 1610 v § 16 136. Vodič musí být dimenzován tak, aby vyhověl nejnepříznivěj ší z uvedených podmínek (např. na oteplení při zkratu v daném čase, nebo jiné). Nemá význam sledovat proudovou hustotu.  :)

Jirka Š. Svejkovský:
Příklad zapouzdřených vodičů.
Na fotce je trafo vlastní spotřeby 15,75/6kV, 50MVA a nahoře  jsou vidět vodiče napájecí vývodové trafo 15,75/400kV, 250MVA.

Miroslav Revús:
Čím sú izolované vodiče?   SF6 ?

Vašek Petr:
Citace: Miroslav Revús  09.03.2017, 17:01

Čím sú izolované vodiče?   SF6 ?

Na EDU je v zapouzdřených vodičích vzduch, připojený  k vysoušeči (Blaugel),  střední vodič drží proti plášti izolátory, umístěné po 120-ti stupních proti sobě, SF6 je použit ve zhášecí komoře gen. vypínače. Pohon vypínače vzduchem, dvě vypínací cívky s hlídáním uzavření obvodu. Plášť zapouzdřených vodičů je uzemněn v jednom bodě, od vývodového transformátoru odizolován z důvodu nádobové ochrany trafa).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana