Mohou být špatně nafázované vodiče na straně distributora EON?

<< < (6/11) > >>

Jiří_Hrubý:
V ideálním světě se všechny od zvn po nn točí doprava.
Takže když se rozsvítí ZN1, rozsvítí R na duspolce, nebo šipka pravá šipka na Kio  je to doprava a tedy "správně".

František Šohajda:
Citace

Mohou být špatně nafázované vodiče na straně distributora EON?

mohou!
Jen když to čtu,  tak si vzpomínám asi před 3 roky (před covidem) nám volali z EONu že budou jeden den mít odstaveno přívodní vedení, aby jsme si zajistili diesel........ Budou měnit trafo vn-nn.
(nebudu dlouze psát).
Nastal den ,         naši část a část města vypnuli a několik hodin pracovali...Pa k volali, že trafo nevyměnili, měli nějaké problémy...až někdy příště.
Odpoledne jak to samé opět zapojili volal mě náš elektrikář, že mu jede u nás výtah obráceně....by lo to divné...Byl jsem mimo, tak jsem zavolal jednomu vedoucímu EON.
Byl z toho trochu najedovaný, prý jak jsem to zjistil? Ještě mě pomalu nadal!!
Nevím co tam udělali, trafo neměmili ale přehodili vodiče v půli města a nám!
Už ani mě nazpět nezavolal! Asi by se červeňal i přes telefon.
Po dalším delším vypnutí už výtah jel jako před tím.

Jan Kelbich:
Citace: Jiří_Hrubý  07.03.2017, 16:39

Hra barev je ubíjející, dobrá jen pro honění ega a vynalezená jedinci, co možná šroubovák viděli jen na obrázku. Všechny fázové vodiče jsou rovnocenné a když mne zrovna u EONu jeden expert školil, optal jsem se, zda ta hnědá je opravdu napojená na U v Prunéřově.

Fázové vodiče jsou rovnocenné, ale mají pořadí, sled, tedy něco co (spolu)určuje znaménko frekvence.

Jiří_Hrubý:
A to si tedy budeme hrát až do úrovně generátoru a zkoumat ve které výseči kruhu je která cívka?
Ve hře barev nejde o sled fází, protože to si normální montér změří, nebo přehodí.
Jde o to, že si málokdo v příloze normy všimne toho "or" či "nebo" a abecední pořadí bere za danou věc.

Jan Kelbich:
Citace: Jiří_Hrubý  08.02.2022, 13:27

A to si tedy budeme hrát až do úrovně generátoru a zkoumat ve které výseči kruhu je která cívka?

Tak to určitě nebudeme, protože po cestě nám to "zkazí" hodinové číslo trafa, konfigurací vinutí je na výběr celkem dost (teoreticky 96, když nebudu počítat speciality jako Scottovo vinutí, high leg apod.). Sled podle barev se ale přesto dá dodržet "všude".

Podle mě byly tři barvy pro tři fáze zavedeny pro snadnou montáž s dodržením sledu bez nutnosti měřit u každé další svorkovnice.

Norma to sice neurčuje, ale myslím, že se ustálilo nepsané pravidlo hnědá-černá-šedá, i když např. PRE si to dělá po svém (Č-H-Š).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana