Bylo kdysi možné použít kovovou konstrukci pro N (PEN) ?

(1/5) > >>

Jan Žák:
Dostal jsem se k rekonstrukci vozíku, který je zavěšen na kolejnici a vozí materiál z bodu A do bodu B. Při prověření starých el.schemat jsem se dostal k zajímavému problému se kterým by mi mohl pomoci zejména některý starší projektant popř revizák.
Vozík je napájen pomocí třech sběračů L1 L2 L3 a PE jako ochranný vodič je použitá kolejnice po které vozík jezdí. Třífázově je napájen pouze motor. Na ovládání je použit transformátor 400/230, který má jeden pól přizemněn.
Na jedné pozici na trase je koncovým spínačem sepnuto relé STY, které spíná do napájecího rozvaděče pracovní N pro sepnutí relé K1.
V normě jsem nalezl, že jako ochranný vodič lze použít styk jeřábových kol k právě takováto kolejnici. Nicméně použití ochranného vodiče jako N(PEN) je zakázané. Zrovna tak přizemnit sekundár transformátoru zrovna při této aplikaci mi nepřijde zrovna štastné.
Prostředí je vnitřní, ale občas se vozíky umývají vodou.
Instalace je sice stara přes 40 let, ale i tak by mě zajímalo proč ktomu projektant došel.
1)Moje řešení by bylo sběrač X použít jako PE a tento signál nepoužívat nebo jej použít ale spínat fázi.
2)Oddělovací trafo nechat nepřizemněno
 Nebo by jste to udělali jinak?

Jan Bocek:
Citace: Jan Žák  06.03.2017, 19:00

V normě jsem nalezl, že jako ochranný vodič lze použít styk jeřábových kol k právě takováto kolejnici.

To je opravdu uvedeno v ČSN EN 60204-32 ed. 2...v ČSN 34 1640 ani v 34 1643 nebylo nic takového povoleno. Kolejnice může být použitá, ale na ní musí být kontaktní sběrač. Obvykle smykový.Muselo být vždy zajištěno vodivé spojení. Ložiskové pánve byly často z nevodivého materiálu. Dále kolejnice musela být na obou koncích uzemněná.

To schéma ovládání je neúplné a trochu nejasné.

František Janeček:
1)Chyba v ukostření jednoho konce sekundáru ovládacího transformátoru ale ne v tom, že je ukostřen, to je v pořádku, ale v tom, že je tam navíc pojistka.
2)Kde je cívka relé KA1?
3)Co je kontakt STY?
4)Kde je cívka KM1?
5)Čím se to ovládá?
Na takovýchto zařízeních se N nepoužívá!Nestálo by za úvahu nahradit trolej vlečným kabelem?

Jan Žák:
Schema není záměrně celé, je překreslená jen problematická část.
Spínání motoru jakože i ventilů je provedeno konkrétním zapojením relé a koncových spínačů a pracuje autonomě. tedy jedy do A zastavím na Koncáku A po uplynutí doby jedu do B  atak pořád dokola. Kontakt STY je právě od relé, které je sepnuto koncovým spínačem ve výchozí poloze na dráze tedy v A. Právě tento kontakt přivádí potenciál na onu čtvrtou kolejnici a až k cívce relé K1, která je v napájecím rozvaděči. Schema je třeba chápat jako Napájecí rozvaděč-------trasa + sběrné koleje ------rozvaděč voziku.

Jan Žák:
Nestálo by za úvahu nahradit trolej vlečným kabelem?
[/quote]
Kolej je dlouhá cca 200m jede do zatáčky a podobně, takže kabel je nevhodný. Ten systém jako takový není špatný jen nemůžu přijít nato proč někdo využil pro mě nesmyslně čtvrou sběrnu jako spínání relé v rozvaděči.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana