Poradíte vhodné lepidlo či tmel pro upevnění instalačních krabic do dřeva?
Jakub Drbohlav:
Bydlím v roubence.
Krabice ve dřevě mám chycené nerez vrutem a zafouknuté "nehořlavou" pěnou.
A jsem spokojen :)
Milan Hudec:
Citace: Zdeněk Pikhart 02.03.2017, 21:15
Nějak si nejsem jistý, co na šrouby bude říkat výrobce krabice. Jestli bude stále vhodná k uložení do dřeva. Líbí se mi řešení Honzy Fraňka.
Jaké tam vidíš reálné riziko?
Já byl učen že pokud se použije k přichycení krabice vrut tak je potřeba ho zakrýt izolační přepážkou aby se na něj nemohla dostat fáze.
Bylo to ovšem v době kdy zásuvky měly šasi spojené s ochranným kolíkem což se o nových říci nedá.
Zdeněk Pikhart:
Ani moc nevidím reálné riziko, že by hrozilo nějaké nebezpečí. Zajímavá by byla situace v případě zahoření. Jak by se na způsob montáže díval soudní znalec, když nebyl dodržen montážní postup a ještě byl vnitřek krabice tepelně spojen z hořlavým podkladem.
Nevěřím, že vrut přenese tolik tepla aby zapálil srub, ale to soudce neví.
Zajímal by mě konkrétní typ krabic, pro toto použití, ještě jsem srub nedělal.
František Šohajda:
Citace
Ani moc nevidím reálné riziko, že by hrozilo nějaké nebezpečí. Zajímavá by byla situace v případě zahoření. Jak by se na způsob montáže díval soudní znalec, když nebyl dodržen montážní postup a ještě byl vnitřek krabice tepelně spojen z hořlavým podkladem.
I kdyby byl méně vhodný šroubek nebo nevhodná krabice....
Dnes je nějaké zahožení v krabici v roubence skoro žádné!!
Dám tam AFDD s chráničem a můžete klidně spát . ;)
Jan Franěk:
Asi se k tomuto tématu vrátím ještě jednou. o:-)
Dříve se používalo sádrové lože, právě jako ochrana před požárem, tedy k oddělení rizikového místa od snadno hořlavého materiálu (nic jiného nebylo). Dodnes to potkávám třeba u Okálů, kdy je klasická instalační krabice určená do zdi, uložena právě v tom sádrovém loži. Dnešní plastové krabičky již mají jiné (lepší) garantované vlastnosti, co se hoření týká. Ovšem stále není na trhu (tedy neznám osobně, nebo není běžná) krabice, která by byla přímo určena třeba právě do roubenky, nebo srubu. Teď přímo nemluvím o jejich vlastnostech co se požáru týká, ale především o možnostech jejich upevnění v plném materiálu. Tedy si každý pomáhá jak umí ;)
Když jsem připravoval instalaci do srubu a tesaři mi připravili otvory, byl jsem postaven před několik otázek, se kterými jsem se vypořádal taky po svém. Jednak jsem krabice pevně uchytil do otvoru (opravdu to drží velmi dobře) který jsem nejprve vyčistil vysavačem a ještě jsem trochu podpořil protipožární vlastnosti krabice nehořlavou pěnou. Osobně bych se asi nebál nechat tam šroubky použité k vycentrování a přidržení krabice během zapěňování, ale nějak jsem se nesmířil se šroubkem zkrz izolaci, byť jsem tam mnoho rizik taky nevyděl.
Navíc jak už bylo zmíněno, ochranné prvky jakými jsou chrániče a AFDD, posunuly bezpečnost opět o velký kus jinam.
Takové dobré shrnutí ohledně materiálů a jejich vlastností, má na svých stránkách třeba Kolínský KOPOS
http://www.kopos.cz/cs/tridy-horlavosti.php
http://www.kopos.cz/cs/tridy-reakce-na-ohen
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana