Provádí se kontrola vstrikovacího lisu nebo revize?

(1/4) > >>

Jan Máca:

Měl jsem telefonát od jisté firmy, která po mě chtěla udělat revizi vstřikovacího lisu nebo lisů.
Pokud to dobře chápu tak se na elektrický stroj nedělá revize nýbrž kontrola která je podložená měřením a stavem stroje.
Nikdy před tím jsem nic podobného nedělal tak nechci udělat chybu a nic zanedbat.
Potřeboval bych vědet co všechno mám měřit a jak mám při kontrole postupovat. Pokud by mi to někdo polopaticky vysvětlil tak budu jenom rád.

Jan Franěk:
Tak zde buďte velmi opatrný. Sám se do kontrol strojů nepouštím a sjednávám si na to zkušenější kolegy ke spolupráci.
Stroje vyžadují dobrou znalost například obvodů PELV, SELV ,  rozdílů centrál a totál stopů, blokací k ochraně obsluhy, kategorie stop a jejich rozdíly a k tomu mnoho dalšího. Pokud si nejste jistý, raději to odmítněte, nebo pokud vás toto opravdu zajímá, přizvěte si na to zkušenějšího kolegu a učte se s ním. Ptejte se ho přímo na místě na konkrétní věci na které narazíte.  Jinak si koledujete o průser.

Josef Drda:
Bezpečnost elektrických strojů se zjištuje :
a) ověřením (kontrolou) - dle průvodní dokumentace nebo dle MPBP ve smyslu
NV 378/2001 Sb. a NV 176/2008 Sb.
b) revizí - všeobecné požadavky na el.stroje jsou v ČSN EN 60204-1 ed.2  tato revize, ale nemůže nahradit kontrolu (ověření) dle NV 378/2001 Sb. a NV 176/2008 Sb.  
rozsah ověřování (kontroly) také dle  ČSN EN 201 ed.2 (Stroje pro zpracování plastů a pryže - Vstřikovací stroje - Bezpečnost)

ČSN EN 60204-1 ed.2  není určena pro revize, je pro ověření bezpečnosti nových vyráběných strojů  a v NV 378/2001 Sb. je více kontrolovaných bodů než v této normě.

Nezapoměnte napsat do zápisu, že jste kontroloval pouze elektrickou část ,  protože dle NV 378/2001 Sb. a také dle NV 176/2008 Sb.se musí ověřit ještě mechanicka, hydraulicka,pneumaticka, tlakové nádoby atd. a celková bezpečnost stroje.
Pokud to nenapíšete uvedete provozovatele v omyl, že má ověřený celý stroj a tím splněn požadavem NV  (norm)

Vše dobře prostudujte, dobře se pojistěte a hurá dotoho  :)

Jaroslav Jonáš:
Souhlasím s panem Drdou. Provozovatel je vykuk a od vás chce jenom papír, že stroj je OK a za pár stovek budete pro něho drahý. Ať si pozve odborný servis, který celý stroj v rámci NV 378/2001 prověří, ale to bude asi za docela jinou cenu. A v tom to celé bude.

Jan Máca:
Takže neexistuje nějaká revizní knížka od výrobce, která by ke konkrétnímu stroji udávala postupy při revizích? Přece jenom nějaký postup revize by měl být uváděn výrobcem. Pokud se nemýlím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana