Je nutné po rekonstrukci domu dodělat uzemnění?
Jirka Š. Svejkovský:
Otázka nezní, jestli je to nutné, otázka zní, zda to chcete. Na vašem místě, bych kvalitní uzemnění chtěl.
Zjistit, jak na tom uzemnění instalace je, a pakliže je to na hraně, konal bych.
Uzemnění je poslední záchrana, když selžou všechny ostatní ochrany.
František Šohajda:
staré dobré pravidlo:
Uzemění v elektrice není nikdy dost!!
PS: Když se budete podle toho řídit, bude to vždy lepší jak to nejlepší. ;D
Pavel Horský:
Moc pěkně to napsal kolega Franěk. Mám na celou věc stejný názor a z osobních zkušenností mohu jen potvrdit, že přizemnění bodu rozdělení zachrání při poruše velké materiálové hodnoty a mnohdy i životy.
Před nějakou dobou jsem psal coby RT posudek pro soudního znalce ve věci vytržení PEN z rozvaděče ER při zemních pracech. Škoda na spotřebičích v dotčené domácnosti cca 150 000,-Kč a to se mluvilo o štěstí, že v domě nikdo "nezařval". Mohlo to být hodně ošklivé, v domě dvě malé děti s maminkou.
Kvalitní přizemnění by vše zachránilo.
Mám pocit, že se doteď táhnou soudní spory (celé zavinění bylo poněkud složitější).
Jan Franěk:
Ono byť se rozvody distributorů pomalu zlepšují, pořád musíme počítat i s nějakou poruchou na jejich straně. I ztohoto důvodu je lepší základní ochranu řešit i "své straně", jak už psali někteří kolegové. Vlastně čím dále od trafa, tím je k tomu více a více důvodů. Navíc pokud je to realizováno ještě Cu vrchním vedením. Velmi dobrým vodítkem v tom bývá právě projektová dokumentace (kterou nepochopitelně nemáte), ve které v 90% najdete svorkovnici MET, dříve HOP, přes kterou je přizemnění právě nejčastěji řešeno. Těch 10% zbývajících projektů bývá od bulíků, ignorantů a do projektantů kteří "projektují" elektročást bez potřebných znalostí.
DAlší problém může nastat v případě, kdy se rozhodnete pro ochranu před bleskem a přepětím. Bez dodatečného přizemnění rozvaděče svodiče přepětí nemusí správně chránit, ať vám o tom říká v hospodě kdo chce, co chce. I když by jste nechtěl instalovat svodiče přepětí a řešit jen vnější ochranu před bleskem, tak má vyrovnání potenciálů přes MET (HOP) své neopomenutelné místo i u této vnejší ochrany.
Je tedy více než jasné, že mezi rodinnými domy se najde pouze malá část těch, kde se přizemnění, tedy MET (HOP) nějak nemusí řešit. S velkou pravděpodobnos tí pokud budete přistupovat k projektování zodpovědně, nenaprojektuje te jediný RD bez MET svorkovnice, tedy bez dodatečného přizemnění, nebo vývodu pod rozvaděč ze základového zemiče
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 16.02.2017, 07:11
Je tedy více než jasné, že mezi rodinnými domy se najde pouze malá část těch, kde se přizemnění, tedy MET (HOP) nějak nemusí řešit. S velkou pravděpodobnos tí pokud budete přistupovat k projektování zodpovědně, nenaprojektuje te jediný RD bez MET svorkovnice, tedy bez dodatečného přizemnění, nebo vývodu pod rozvaděč ze základového zemiče
V roce 1960 se prováděla "elektifikace",kdy se rušily pojístky na sloupech a do každého domu se instalovala HDS, kde končil 3F přívod.
V té době jsem založil firmu při MNV a pustili jsme se do rekonstrukcí elektriky v RD od HDS dále.
Měli jsme dohodu s ROS, kde ještě byly okrskové služebny se svým ředitelem. A protože on dával tehdy přihlášky na změny instalace tak rozhodl.
U každého RD bude vybudované řádné uzemnění s normalizovanou uzemnovací deskou ukončenou v HOP. Z HOP bude vodičem 10 mm2 propojená na PEN. byl jsemtehdy moc mladý a měl jsem námitky, že u každého RD se to nemusí....jenž e starý pán mi řekl, musí, protože jinak by se hádali. Dneska jsme v poznání trošku dále a zdůvodnění již tady bylo napsáno.
Závěr: uzemnění se MUSÍ dodělat
tak bych k tomu přistupoval jako projektant, zástupce montážní firmy i jako revizní technik. Je snazší uzemnění udělat, než dělat odbornou analýzu toho, zdá by to vyšlo bez uzemnění
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana