Co jsou to pancéřové trubky?

<< < (4/5) > >>

Zdenek Hejčl:
Tuším, že Pc 21 se hodila jako výfuková trubka pro Trabant.

Miroslav Hlaváč:
Pancéřové trubky se používaly více v průmyslu-bylo psáno že vedení musí být chráněno před mechanickým poškozením...h lavně dílny a výrobní haly.
Tu ohýbačku z videa si pamatuji taky ale moc už jsme to nepoužívali a když tak s kusem nasazené trubky na páčení-proč by se člověk dřel.Vyráběly se ve stejných rozměrech jako vývodky od 13,5 do ca 64 ve třímetrových kusech s mufnou z hliníkové slitiny na jedné straně. Ve všech rozměrech se  také dělala kolena .Používaly se i pro nehořlavý průchod ve dřevě:hezky udělat díru,uříznout trubku delší rozklepat konce doširoka aby se nepoškodil kabel,trubku do díry,kabel do trubky a zatěsnit tmelem, tehdy to tak bylo..Dnes jsou občas k vidění jako ochrana před mechanickým poškozením pokud kabel vede ze země na sloup  nebo naopak-dokud nezreznou od psí moči.
Pak byly pancéřové hadice svinuté z jemně zvlněného plechu s papírovou vložkou říkali jsme tomu kopex a pokud toho byl delší kus chovalo se to jako splašená anakonda.Hadic e vrapované podobné tem sprchovým byly zakázány pokud neměly vnitřní izolační vložku.
Dnes existují spíše plastové ohebné hadice s různou odolností a použitím.

Zdenek Hejčl:
Kopexky pamatuji, ale nikdy se nepoužívaly jako pancéřové...
Důvodem a to dosti zásadním bylo to, že při šlápnutí na trubku byla jaksi placatá.

Jiří Kubík:
Citace: Miroslav Hlaváč  04.02.2017, 16:14

...Pak byly pancéřové hadice svinuté z jemně zvlněného plechu s papírovou vložkou říkali jsme tomu kopex a pokud toho byl delší kus chovalo se to jako splašená anakonda. ...

Pancéřové hadice Kopex.
Vlastnosti popsány přesně.

Jako učeň jsem jich vyměnil kilometry na přívodech ke světlům
na suportech soustruhů.

A tenkrát neměly tu papírovou vložku.

:)

František Janeček:
Citace: David Hruda  02.02.2017, 10:12

Já mám pod pojmem "pancéřová trubka" před očima takovou tu z krouceného plechu, něco jako se používá jako oplet na hadici k ruční sprše.

Tak to nebyly hadice Kopex ale to, co uvádí kolega Hruda.Tomu jsme říkali, nevím proč, "pešlovky". :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Odpověď