Jak vysoko mohu dát zářivky abych si nezničil zrak?
Jakak:
Mam v pivnici dílnu. Dostaly se mi do ruky zařivkové světla s krytem IP65 2x56W (osazeny Philips 840).
Výška stropu v pivnici je asi 210cm, umistil jsem zařivky na strop - Otec tvrdí, že je to moc nízko a že jsou moc silná a že si zničím zrak.
Myslel jsem, že vyměním 2x56 trubice za slabší, ale bohužel nemohu najít slabší trubici s délkou 150cm.
Jan Franěk:
Citace: Jakak 26.01.2017, 22:43
Výška stropu v pivnici je asi 210cm, umistil jsem zařivky na strop - Otec tvrdí, že je to moc nízko a že jsou moc silná a že si zničím zrak.
Hmm, co na to odpovědět. :-\ Asi je marné vysvětlovat že každý prostor, ať kancelář, školní učebna, nebo dílna či montovna, mají předepsanou "hladinu světla". Nasázet někam zářivky není umění a výsledek je často takový, že máte světla málo, nebo vás naopak oslňuje. Ani jedno není samozřejmě dobré, především pokud tam trávíte více času. Právě proto je návrch osvětlení potřeba podložit výpočty podle konkrétního prostoru, činnosti a vybraných svítidel.
Myslel jsem, že vyměním 2x56 trubice za slabší, ale bohužel nemohu najít slabší trubici s délkou 150cm.
Tak to mě trochu pobavilo ;D Napadá mě asi jedině výměna za LED trubice, nebo výměna předřadníků za stmívané. Ale obé je zásahem do svítidla a tedy rizikové. Navíc s vašimi znalostmi elektrotechnik y bych se do toho rozhodně nepouštěl.
Jan Bocek:
Dostaly se mi do ruky zařivkové světla s krytem ....
Myslel jsem, že vyměním 2x56 trubice za slabší, .....
Je to vždy problém se svítidly typu "aku mala taku dala..."
Dneska již trubice 2x56 se nahrazují 2x36 a vyráběji se v různých "barvách" a také provedení v LED. Podívejte se do katalogu výrobce.
V dílně kromě plošného stropního světla je vhodné i místní osvětlení pracovní plochy. Ale to již popsal kolega.
František Janeček:
Pro dílnu s výškou stropu 2,1m se bude vyhovující osvětlení navrhovat velmi obtížně. :)
Pavel Horský:
Bez řádného výpočtu jde v tomto vláknu jen a pouze o bohapusté tlachání o ničem.
Výpočet je postaven na požadavcích ČSN EN 12464-1.
Pracovní prostor se zařadí do určité skupiny. Tato skupina pak udává min. hodnoty osvětlenosti prostoru a činitele oslnění UGR.
Pak se provede výpočet, ze kterého je jasné, jaká svítidla použít, jaké bude jejich rozmístění, montážní výška, jaké použít trubice atd.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana