Může mít kompenzační kondenzátor nefunkční jednu fázi?

(1/4) > >>

Jan Nevoda:
Zjistil jsem u poměrně nového (3 roky) kompenz. kondenzátoru ZES Silko 25kVAr 400V, absenci proudu na jedné fázi. Kondenzátor nemá nafouklé víčko a ani povytažený slisovaný lem po obvodu. Bezpečně změřena přítomnost všech tří fázi na svorkách kondenzátoru jak proti sobě navzájem, tak proti PE. Přetlakový odpojovač navíc musí a odpojí vždy všechny tři fáze od svitků kondenzátoru při jeho případné poruše.

raj:
Kompenzačni kondenzátor je největší spodina ve světě kondenzátorů.
Dík konkurenci a tím i ceně je technologie "stlačena" na absolutní minimum pro funkci na 50Hz.
Navíc přivod ke svitku slouží i jako pojistka.
Změřte  kapacity  mezi "fázemi" kondenzátoru či klešťákem jednotlivé proudy fází a uvidíte.

Jan Nevoda:
Však jsem psal, že na jedné fázi je "absence proudu",  měřeno "kleštákem"...takže i český výrobce (možná vlastněný kolonistou) vyrábí už šunt alá čína...? pod tlakem konkurence...n ebo je to jen výmluva ku zvýšení zisků a max. úspoře materiálů či zlevnění výroby vynecháním nějakých techolog. operací

Jan Bocek:
Kompenzační kondenzátor po 3 létech provozu není "poměrně nový".....
Pokud do jedné větve neteče proud a není přerušená hvězda, pak je kondenzátor vadný.
A přitom to nemusel být "šunt". Dneska se již nic nevyrábí podle hesla, který zavedl Klockner- Moeller : "Zabuduj a zapomeň".

Jan Nevoda:
Tyto kondenzátory snad žádný vývod na propojení do Y nemají, dva páry svorek na fázi slouží podle mě k paralelnímu připojení případného dalšího kondíku. Neboli Y je provedena uvnitř pláště kondíku.
Tj. smutné, že se moderní kondík nedožije ani 10-ti let, inu kapitalismus.
Staré "nekologické" hranaté olejové kondíky fungují bez závad 20-30 a více let.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana