Dvojitá zásuvka versus dvojnásobná zásuvka? Co je správně?
Milan Hudec:
To ano, nicméně to pak dopadá obvyklým způsobem, tj.instalace dvojzásuvky a z této smečka psů. (dance)
Václav Třetí:
To sice ano, ale nevím proč by to měl posvětit elektrikář tím, že to zabuduje do zdi. Smečku psů lze alespoň poté, co se neosvědčí, zrušit, rozdělit a zapojit zčásti na jiný přívod.
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 09.07.2019, 23:54
Okružní vedení zásuvek není u nás běžné, to je anglická specialita, kterou bych zde pro jistotu nezaváděl. Má jeden zásadní nedostatek, přerušení vedení kdekoliv v okruhu vytvoří vlastně dvě větve a s největší pravděpodobnos tí způsobí přetěžování vodičů minimálně v jedné z nich bez jakýchkoliv laicky zjistitelných příznaků.
No vidíte, a já tento způsob naopak preferuji.
"Za stokorunu" vrácení se cykynou z poslední zásuvky krásně omezím případné jiskření....
Dokonce bych řekl, že takto "nahradím" kus funkce AFDD :)
Milan Hudec:
Vlivem nedostatečného styku - styčné kontaktní plochy spoje dochází i při jmenovitém proudu k oteplování spoje vlivem zvýšeného přechodového odporu kontaktu, neboť ten závisí kromě materiálu také na délce a průřezu (tedy plochy) kontaktu. Vychází to k konstrukce svorky, kdy pružina přitlačuje vodič na plochu kontaktu pouze svou hranou nebo bodem. Pružina má tvar rovný a vodič je kulatý.
Proto také ceník montážních prací rozlišuje jestli se jedná o zásuvku pro průběžné zapojení - dvojitá zásuvka někdy, když není koncová, dvojnásobná vždy a ještě se musí vyrábět propojky z drátů. Proto je montáž dvojnásobné zásuvky dražší než zásuvky dvojité. Ale to všechno naši předci při tvorbě ceníku montážních prací C21M věděli a vážili si práce elektromontérů tím, že ji dovedli příslušně ocenit.
[/quote]
Ale kdeže, největší proudová hustota prochází pidiploškou s největším přítlakem ......
Tyhle ceníky mne vždy rozesmějí, po 10hodinách zapojování zásuvek u podlahy mě už bylo jedno co to je za zásuvku, oproti montáži ve vzpřímené poloze hrozný opruz za stejnou cenu.
Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec 10.07.2019, 11:44
No vidíte, a já tento způsob naopak preferuji.
"Za stokorunu" vrácení se cykynou z poslední zásuvky krásně omezím případné jiskření....
Dokonce bych řekl, že takto "nahradím" kus funkce AFDD :)
Jenže to tady skoro nikdo nezná, takže pokud si to uděláte tímto způsobem doma, je to fajn. Sám si rozvody udržujete a opravujete, ovšem použití jinde naráží na potíž, že přijde někdo jiný a ví houby. Z výhody se naráz stává nevýhoda a ještě je špatně k nalezení místo poškození. Vyhřátý vodič v zásuvce ani neuvažuji, dnes u měděných vodičů nebývá až tak častý, ale různá přerušení (např. převrtání) jsou dost častá a v tomto případě k nenalezení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana