|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 03.01.2017, 19:21 » |
|
Jak by se vám pracovalo s kolegou robotem? Tuhle jsem byl v Aholdu pro rohlíčky a hle! V pokladně seděla robotka! Chtěl jsem si do ní zkusmo bodnout, ale vypadala jako živá. Tak jsem si to rozmyslel. Ještě by mne nějaká liga robotických žen hnala k soudu. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 03.01.2017, 19:51 » |
|
Co je to robot? Pokud pomineme oficiální definici, je to něco, co se může kdykoliv pohnout. Tak se k tomu přistupuje v průmyslu.
Je nová doba, je Tesla robot? Asi ano. O nebezpečnosti toho auta se vedou vášnivé diskuse. Rozhodnutí výhybkáře, zda neudělat nic a dívat se na smrt pěti lidi nebo přehodit výhybku a přímo zavinit smrt jednoho člověka. Zatím o tom rozhodují lidé, ale co když o tom rozhodne sw? Koho má autuauto chránit, posádku vozu, nebo maminu s kočárem na přechodu?
Věk robotiky právě začal...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 04.01.2017, 06:52 » |
|
Zatím o tom rozhodují lidé, ale co když o tom rozhodne sw? Koho má autuauto chránit, posádku vozu, nebo maminu s kočárem na přechodu?
Věk robotiky právě začal...
Hmmm. Tak to vypadá, že za nějaký čas se bude určovat hodnota každého z nás, třeba tím jakým je přínosem pro společnost (zřejmě v penězích) a podle toho se bude UI rozhodovat, komu dá přednost? Jestli té mamince s kočárkem, nebo řidiči v autě? A já si bláhově myslel, že UI právě dokáže rozpoznat nebezpečí a když najde u přechodu ten kočárek s maminou, tak zpomalí, zastaví, nebo změní dráhu auta tak, aby ke střetu nemohlo dojít.  Možné jsou asi obě varianty.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 04.01.2017, 07:29 » |
|
Re: Jak by se vám pracovalo s kolegou robotem?
Já jen doufám, že se plné robotizace již nedožiji. Kolega v práci byl vždy i mým kamarádem. Trávili jsme spolu podstatnou část dne a tak si vůbec nedovedu představit, že bych toto měl absolvovat se strojem a ještě ho považovat za kámoše. No to bych snad už musel být uplně padlý na hlavu.
Na jasnou otázku mám jasnou odpověď....... .ŠPATNĚ
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.01.2017, 07:55 » |
|
... zda neudělat nic a dívat se na smrt pěti lidi nebo přehodit výhybku a přímo zavinit smrt jednoho člověka. ...
Tohle bych si asi uměl představit, že vývojáři půjdou cestou "minimalizace ztrát, minimalizace škod". Ono to nějak zapadá i do tří základních zákonů "robotiky". Ale pokud se bude setkávat "inteligence robota" s "inteligencí člověka", tam je problém, protože člověk se nemusí vždy zachovat přísně logicky, on může udělat chybu nebo použít fantazii. A to u robota bude problém. Protože z jistého pohledu je fantazie proti logice, ale v podstatě má k realitě úplně jiný vztah než náhoda. A "zatím" SW nejlépe pracuje s logikou, nějak se do něj dá zapracovat náhoda, ale fantazie? To asi ne...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Hugo K.

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 04.01.2017, 09:50 » |
|
Raději bych pracoval s kolegyní robotkou. Abych jí mohl poplácat po zadečku  , Vytvořeného z obvodů MH7490 a UCY3280 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04.01.2017, 13:26 » |
|
Vytvořeného z obvodů MH7490 a UCY3280  Tak k těmto obvodům by ji ještě slušely blond vlasy a nepouštět ji k vytírání schodů, aby si nevypila kýbl 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04.01.2017, 14:03 » |
|
Mě velice špatně po polovině šichty bych umřel nudou.
Třeba by byl dobrej v šachu  Ale to by asi nekorespondova lo s jeho pracovní morálkou.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Juraj Rojko

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04.01.2017, 14:21 » |
|
Tuto otázku nemá žádný smysl dávat lidem, kteří jsou na tomto fóru. Jsou ale lidé, a není jich málo, co celý život dělají naprosto rutinní, stále se opakující operace. V tomto směru se toho pro ně moc nezmění. Stejně jako si nepopovídají s běžícím pásem, tak si (zatím) ani nepopovídají s tím plechovkovým kolegou, co bude sedět proti nim. Tohle bych si asi uměl představit, že vývojáři půjdou cestou "minimalizace ztrát, minimalizace škod". Ono to nějak zapadá i do tří základních zákonů "robotiky". Ale pokud se bude setkávat "inteligence robota" s "inteligencí člověka", tam je problém, protože člověk se nemusí vždy zachovat přísně logicky, on může udělat chybu nebo použít fantazii. A to u robota bude problém. Protože z jistého pohledu je fantazie proti logice, ale v podstatě má k realitě úplně jiný vztah než náhoda. A "zatím" SW nejlépe pracuje s logikou, nějak se do něj dá zapracovat náhoda, ale fantazie? To asi ne...
Autonomní řízení není založeno na čistě logických algoritmech. Průlom v této oblasti je díky pokroku v oblasti tzv. umělé inteligence (Deep Learning např.). A v ní prostor pro "fantazii"nepochybně je. Jde jen o to, co si pod tímto pojmem představujete.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 04.01.2017, 15:12 » |
|
Tak jsem si kliknul na Wikislovník, co nabízí za význam slova "kolega".
Muž pracující ve stejném či podobném zaměstnání Když mám v práci nějaký problém, vždy se jdu poradit s kolegou.
Slovo kolega je ve všech evropských jazycích..... Viděl jsem spoustu robotů a robotků v průmyslu. Hodně je nasazeno v automobilovém průmyslu. Někdy je to ale jen automat s prvky robotizace.
Jak by se mi pracovalo s takovým "partnerem"? Za prvé bych jej nenazýval kolegou. Je to stroj s přesně vymezenou funkci. Musím jeho činnost akceptovat jako operátor. Musím znát jak jej "naladit" a seřídit, ( jako servisman) aby dělal přesně takové úkony jaké má. Případně, aby dobře rozlišoval chyby ( Poka Yoky) Z těchto strojů se nikdy nestanou kolegové, ale z mnohých kolegů se mohou stát roboti. Viz roboti v pokladně.....
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|