Tomáš Žabka
|
|
« kdy: 22.12.2016, 07:30 » |
|
Včera jsem byl zapojovat osvětlení na jedné stavbě a narazil jsem na zajímavý problém.
Situace osvětlení WC a osvětlení koupelny (řešeny pomocí spínače 1), spolu s těmi to osvětleními se musí zapnou ventilátor s doběhem, ale samozřejmě světlo z WC nesmí rozvítit koupelnu a naopak.
Napájení WC - přívod 3x1,5 vývod na napájení koupelny 3x1,5 a 5x1,5 vývod na světlo 3x1,5 koupelna - přívod 3x1,5 a 5x1,5 (z WC) vývod na světlo 3x1,5 a ventilátor 5x1,5 (mimo to ještě napájení zrcadla 3x1,5)
řešení zapojení vodičů WC - světlo zapojeno přes "1" a k tomu hnědý posílá fázi do koupelny a černý posílá fázi na větrák (PE a N vše projeno) koupelna - světlo připojeni přes "1" a k tomu hnědé posílají fázi k ventilátoru a na zrcadlo, černý propojen pro fázi s WC a šedý posílá fázy z koupelny
kabel k Ventilátoru 5x1,5 (N a PE - klasika) - černý spínaná fáze z WC, šedý spínaná fáze z koupelny, hnědý trvale živá fáze.
řešení ovládání Já jsem vymyslel, dvě časová relé, které budou mít propojené kontaktní sady s trvalou fázi a cívky spínané osvětlením (relé budou z doběhem), výstup půjde na větrák.
DOTAZ - neznáte někdo nějaký udělátko co by tyto funkce mělo na sobě a byl to jeden kus? Případně úpravu zapojení (+doběh).
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #2 kdy: 22.12.2016, 08:19 » |
|
Jak píše Lukáš- dva spínače ř. 2. Ventilátor s vestavěným doběhem. Předpokládám, že WC i koupelna jsou na stejné fázi.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #3 kdy: 22.12.2016, 08:23 » |
|
Souhlasím. U některých výrobců není problém s použitím jednoduché klapky, na "půlený" vypínač. To by snadno problém vyřešilo.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #6 kdy: 22.12.2016, 09:00 » |
|
Myslím že spolehlivější bývají ventilátory s vestavěným doběhem, než "puky" pod vypínače. Alespoň dle mých zkušeností.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #8 kdy: 22.12.2016, 09:24 » |
|
V tomto případě bych sáhnul spíše po Elku než po Elbocku a určitě provedení s N vodičem. Jak se jmenuje netuším. Cenově: Strojek 2 cca 90Kč 2x Časák 300Kč Vyjde levněji než dva časáky a o jedno "kurvítko" míň. Myslím že spolehlivější bývají ventilátory s vestavěným doběhem, než "puky" pod vypínače. Alespoň dle mých zkušeností.
Bude záležet, po jaké se sáhne ventilátoru. U nejlevnějších bych šel do puku, u dražších bych se nebál vestavěného, ale tam si to zase nechají zaplatit..... No peníze...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|