Jaký zvolit prvek pro řízení ventilátoru ze dvou míst?

(1/2) > >>

Tomáš Žabka:
Včera jsem byl zapojovat osvětlení na jedné stavbě a narazil jsem na zajímavý problém.

Situace osvětlení WC a osvětlení koupelny (řešeny pomocí spínače 1),  spolu s těmi to osvětleními se musí zapnou ventilátor s doběhem, ale samozřejmě světlo z WC nesmí rozvítit koupelnu a naopak.

Napájení
WC - přívod 3x1,5 vývod na napájení koupelny 3x1,5 a 5x1,5 vývod na světlo 3x1,5
koupelna - přívod 3x1,5 a 5x1,5 (z WC) vývod na světlo 3x1,5 a ventilátor 5x1,5 (mimo to ještě napájení zrcadla 3x1,5)

řešení zapojení vodičů
WC - světlo zapojeno přes "1" a k tomu hnědý posílá fázi do koupelny a černý posílá fázi na větrák (PE a N vše projeno)
koupelna - světlo připojeni přes "1" a k tomu hnědé posílají fázi k ventilátoru a na zrcadlo, černý propojen pro fázi s WC a šedý posílá fázy z koupelny

kabel k Ventilátoru
5x1,5 (N a PE - klasika) - černý spínaná fáze z WC, šedý spínaná fáze z koupelny, hnědý trvale živá fáze.

řešení ovládání
Já jsem vymyslel, dvě časová relé, které budou mít propojené kontaktní sady s trvalou fázi a cívky spínané osvětlením (relé budou z doběhem),  výstup půjde na větrák.

DOTAZ - neznáte někdo nějaký udělátko co by tyto funkce mělo na sobě a byl to jeden kus? Případně úpravu zapojení (+doběh).

Lukáš Rotrekl:
Nevím, jestli jsem dobře pochopil prokabelování, ale pokud ano použil bych 2x spínač řazení 2 a jeden časový spínač (pokud už tento není ve ventilátoru),  pokud není požadavek na jiný čas běhu z WC a koupelny.

PS. Když použijete nějakou interpunkci, bude se to lépe luštit.

David Hruda:
Jak píše Lukáš- dva spínače ř. 2.
Ventilátor s vestavěným doběhem.
Předpokládám, že WC i koupelna jsou na stejné fázi.

Jan Franěk:
Souhlasím. U některých výrobců není problém s použitím jednoduché klapky, na "půlený" vypínač. To by snadno problém vyřešilo.

Tomáš Žabka:
Teď jsem si to nakreslil s tou "2" a máte pravdu, bude to stačit. U těch "1" se mi vracela ta fáze. Ještě to přepočítám do řeči peněz kolik budou stát dvě nově "2" a nebo dvě relátka s doběhem. Varianta s dvěma "2" je asi méně choulostivá. Díky, občas je potřeba se na problém podívat  jinýma očima.

Ventilátor je klasický trubkový, doběh se bude stejně dokupovat. Vše je připojeno z jedné fáze (jak jsem psal, začíná to přívodem 3x1,5 do WC).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana